Преглед на печата

Как убиха Киро Шкафа от Наглите. Кърджали поема щафетата срещу боса Захариев

Преглед на печата
24 часа"

Как убиха Киро Шкафа от Наглите

Кирил Кирилов-Шкафа, един от групата за отвличания Наглите, бе прострелян в събота вечерта.

Минути по-късно издъхна в адски мъки от кръвозагуба пред блока, в който живее в столичния кв. Младост, съобщи МВР.

Сигналът в полицията е подаден от приятелката на Кирил Кирилов, с която живеели заедно, в 21,58 ч. на тел. 112. "Вероятно стрелбата е станала около 21,45 ч. Той е бил жив може би някъде до 22, 05 ч", уточни по-късно зам.- шефът на СДВР Иво Спиридонов.


Революцията "Борисов" в кабинетните промени свърши

Преди да сме забравили последната смяна на двама министри, което неизбежно ще стане, е хубаво да си припомним как се сменяха министри в българските кабинети преди "ерата Бойко Борисов". И дали можем да оценим, че тази ера вече е приключила.

Преди Борисов кабинетните смени се преживяваха като симптом за криза, като тежка рана върху престижа на кабинета или като необходимо "кръвопускане" в името на нарастващото обществено неодобрение.

Много често те биваха предшествани от голям публичен скандал, но още по-често слагаха край на дълга управленска агония в някой министерски ресор.

Разбира се, този драматизъм най-вече се приписваше на факта, че министерските назначения бяха откровено партийни. Нещо повече - министри ставаха ключови за управляващите партии фигури.

Дори в кабинета "Костов" Александър Праматарски получи министерски пост именно като лидер на своята партия.

Но e твърде вероятно драматизмът на тези промени да се свързва и с другата тяхна особеност - те се правеха залпово, най-малкото по две наведнъж.

 

„Труд"

Борисов ще съобщи на Путин решението за АЕЦ "Белене"

Премиерът Бойко Борисов ще съобщи в понеделник в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин решението на България за АЕЦ „Белене". Борисов отказа да каже - какво ще бъде то.

В 10,30 часа утре имам разговор с президента Путин, ще му кажа това, което сме взели като решение за АЕЦ „Белене", за да не научава от медиите. Коректно е да се съобщи на партньора от другата страна. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който даде обширно интервю пред TV7. Дали ще го отрежа или не, нека да не правим изводи, каза Борисов.

Борисов припомни - какво е казвал преди време за проектите. На г-н Путин казах: По „Бургас - Александруполис" не е изгоден, застрашава екологията, в рамките на моя мандат, ще го приключим. АЕЦ „Белене" - ако не намерим голям европейски или американски инвеститор, да диверсифицираме този проект, аз няма да го продължа.

Той умишлено е бавен от предишното правителство - Станишев и Първанов трябва да си признаят, че с това, че не дадоха крайна цена в проекта, не го направиха необратим в строителството - каза Борисов.


Доган: Моралът в политиката е вреден

Търсенето на морал в политиката е вредно за държавата. За качествата на един политик трябва да се съди по това какво прави за държавата, а не дали действията му са морални или не. Това е заявил на 16 март т. г. лидерът на ДПС Ахмед Доган пред участниците в националната програма "Управленски умения" на Училището за политика "Димитър Паница", научи "Труд". Семинарите на бъдещите лидери се провеждат в хотел "РИУ Правец".

През тази сесия лекции вече са изнасяли премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев и лидерът на БСП Сергей Станишев, разказаха участници, които не казаха имената си, защото са подписвали декларации за конфиденциалност. Изказването за разграничението на морала от политиката Доган направил след въпрос на една от ученичките дали е редно политик от неговия ранг да получава хонорар като консултант по "Цанков камък".

 

„Стандарт"

Бойко звъни на Путин

Бойко звъни днес на Путин, за да му разкаже какви са плановете на България за АЕЦ "Белене".

Точно в 10,30 ч българският премиер ще се свърже по телефона с колегата си в Кремъл. "Ще му кажа това, което сме взели като решение за АЕЦ "Белене", за да не научава от медиите.

Коректно е да се съобщи на партньора от другата страна", каза Борисов пред TV7. Той обаче отказа да разкрие какво точно ще каже за проекта. "Дали ще го отрежа или не - да не правим изводи", отсече Бойко.

Той отново припомни какво е казал на Путин преди време за руските проекти: "Петролопроводът Бургас - Александруполис не е изгоден, застрашава екологията, в рамките на моя мандат ще го приключим. АЕЦ "Белене" - ако не намерим голям европейски или американски инвеститор да диверсифицираме този проект, аз няма да го продължа", каза Борисов. Според него "Южен поток" е изгоден за България и е единственият ни коз за намаляване цената на руския газ.


Кърджали поема щафетата срещу боса Захариев

Пир по време на чума. Така, с щипка завист, в Кърджали гледат на веселието в Мадан. Откакто в събота банкоматите в миньорското градче най-сетне "изплюха" забатачените заплати на "Горубсо", металурзите от Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) са хем обнадеждени, хем обидени. "Напрежението ескалира. Хората са напълно обезверени и са готови на по-радикални действия, които включват гражданско неподчинение и блокиране на пътища". Това заяви пред "Стандарт" председателят на Регионалния съвет на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева. Тя е редом до протестиращите в ОЦК от първите дни. Няма слепи надежди - че положителната развръзка в "Горубсо-Мадан" ще гарантира хепиенд и в Кърджали. "Хората са обидени на властта. Смятат, че са пренебрегнати за сметка на "Горубсо", призна Караколева. В 9,00 ч в понеделник ще е ясно какво ще правят металурзите. "Повече няма да чакаме.

 

„Монитор"

Бум на високо кръвно след смяната на времето

Епидемия от хипертония пламна през последното денонощие, след като стрелките на часовника бяха преместени с цял час напред. Над 80 повиквания бяха регистрирани по телефона от пациенти с внезапно вдигнато кръвно, губене на равновесие и дори инсулти, сочат данните от медицинските журнали на Центъра за спешна помощ София-град през уикенда.


Спаска Митрова и щерката на Кочовска в партията на Капка

Спаска Митрова, която лежа в македонски затвор заради спор за родителските права върху детето й с бившия й съпруг, както  и дъщерята на феномена Вера Кочовска Десислава са сред 90-имата, влезли вчера в инициативния комитет на новата партия на Димитър Стоянов и Капка Сидерова.

 

Формацията, която предстои да се учреди на 2 юни, ще носи името Национал-демократична партия и ще търси легитимация чрез европейските консерватори, обясни Стоянов, който оглави инициативния комитет.

 

„Монитор"

8 куршума за свидетел, издал боса на Наглите

Ключов свидетел и член на бандата за отвличания, известна като Наглите, беше показно убит в столичния кв. „Младост" 3. Извършителите причакали 38-годишния Кирил Кирилов-Шкафа пред блок номер 384, в който мъжът живеел с приятелката си. Когато наближил на няколко метра входа, цял пълнител от пистолет „Макаров", най-вероятно със заглушител, бил изстрелян срещу него. Основната версия на разследващите е, че Шкафа е трябвало да бъде сплашен или отвлечен. Затова стрелецът се е целил само в краката му. За лош късмет обаче един от куршумите пронизал артерия в десния му крайник и минути по-късно Кирилов издъхнал от загуба на кръв.

 

„Сега"

Чиновниците получиха нова възможност да не работят

Въведеното по предложение на финансовия министър Симеон Дянков гъвкаво работно време в администрацията може да доведе до допълнително влошаване на обслужването на гражданите. В някои администрации, начело с Министерския съвет, няма изискване за задължително присъствие на работното място и служителите са получили правото сами да определят кога точно да започват работа без намеса на работодателя. Едни министерства са счели за нужно да въведат твърдо работно време на структурите, пряко обслужващи граждани, други - не. Едни ще обядват дълго, други са забравили за обяда.

Това става ясно от приетите промени в правилниците на редица институции след въвеждането на идеята за гъвкаво работно време. При лансирането на идеята Симеон Дянков обясни, че всички чиновници ще са длъжни да са на работните си места от 10.00 до 16.00 часа, а останалите 2 часа работно време ще могат да се местят - по-рано сутрин или до по-късно вечер в зависимост от нуждите. Според финансовия министър така чиновниците ще са по-ефективни, защото някои от тях имат семейства и деца, други са болни и т.н.

 

„Дума"

ГЕРБ отсега готвят фалшификация на вота

ГЕРБ още отсега готвят фалшификация на вота. За това алармира вчера лидерът на БСП Сергей Станишев. Чувам, че половината от списъците за следващите избори вече се обработват и се нагласяват резултатите, предупреди той. Пред събралите се участници в дискусията "Действена БСП за демократична промяна" той призова всички политически сили и цялото гражданско общество към общ граждански фронт срещу начина, по който ГЕРБ прави избори. "Този начин посяга към всеки един от нас, към нашето право да избираме. Подменят се свободата и демократичните избори. Това няма как да бъде прието от БСП", категоричен беше Станишев.