Второ национално състезание по английски правопис в Шабла

В България, неговото първо издание е през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. В първото национално състезание Spelling Bee взеха участие над 1000 ученика от 60 училища в 50 населени места в страната.

Второ национално състезание по английски правопис в Шабла

Вчера в Шабла се проведе второто национално състезание по правопис на английски език- Spelling Bee. В него взеха участие ученици от СОУ „Асен Златаров”, от 4, 5 и 7 клас.


До втори кръг достигнаха Луиза Карамилева, Михаела Кючукова и Мартин Мариянов, като в оспорваната борба победи Луиза Карамилева. Тя ще участва в предстоящото регионално състезание, което ще се проведе на 21 април в град Варна и ще има привилегията да покаже знанията си и да защити името на Шабла и своето училище.


По регламент английският език трябва да е майчин за диктора. Тази роля изпълни Алекс Търнър - ученик от местното училище.


Преподавателят по учебната дисциплина, Елена Атанасова беше координатор на състезанието, а Силвия Вангелова-член на журито. Сред присъстващите наблюдатели беше и Робърт Евънс-доброволец от Корпуса на мира в Шабла.


Директорът на училището, Йордан Михайлов награди победителите и пожела на участниците винаги да са така старателни и целеустремени, както при подготовката си за това състезание.


Състезанието се организира от Центъра за приобщаващо образование и Корпуса на мира в България с подкрепата на Фондация „Америка за България” и под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и Американското посолство.


Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling)- произнасят буква по буква различни думи на английски език. То се провежда за първи път в САЩ през 1925 г. Интересът към него нараства с всяка изминала година.