Натискат търговците на лекарства да намалят надценките

Комисията по цени и реимбурсиране да е регулаторен орган като ДКЕВР като бъде запазена комисията по прозрачност, а също да се направят промени в Закона за здравното осигуряване и други нормативни документи.

Натискат търговците на лекарства да намалят надценките

Това са част от обсъжданите идеи в Здравното министерство на среща между новия министър Десислава Атанасова, фармацевтични и научни асоциации.


 

Атанасова поясни, че се има предвид в Закона за здравното осигуряване да отпадне пожелателният текст, че НЗОК може да договаря и на практика ще стане задължително Касата да договаря отстъпки.

 

Освен това на срещата е обсъждано и да се договарят отстъпки за абсолютно всички лекарствени групи. Атанасова съобщи още, че има идеи относно надценките на търговците на едро и търговците на дребно и че ще поиска специална среща с представители на техните асоциации за обсъждане, с колко би могло да се намалят надценките.

 

Предлагам при 100%-платените лекарствени продукти да се намали срокът на заплащане от Касата към аптеките, каза Атанасова. За генеричните лекарствени продукти задължително да се подават цени в процент от цената на оригиналния продукт, предлага още тя и съобщи, че не е чула възражения против.

 

Асоциациите настояват за прозрачност на разходите, които Касата поема и Атанасова каза, че ще има прозрачност. Въпросът за ДДС върху лекарствата не е обсъждан.

 

Според Деян Денев - директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България основният проблем е завишаването на цените на 36 продукта, но според статистиката цените на лекарствата в България средно на опаковка били на най-ниското ниво в Европа. Той изрази възражение цените да бъдат намалявани в процент еднакво за всички. Според него има възможности за оптимизация, но трябва да се подходи индивидуално.

 

Според Росен Казаков от Българска генерична фармацевтична асоциация необходимо е въвеждане на прозрачност на лекарствената политика и отчетност на разходите на Касата за лекарства, ускоряване на достъпа на генерични лекарства до пациентите.

Биха могли да се реализират икономии и спестените средства да отидат за социално-значимите болести, стана ясно още след срещата.