"Росатом" не иска цивилизован развод, най-после махат чалготеките от Студентския град...

Водеща тема за петъчните вестници е развитието по казуса с АЕЦ „Белене".

"Росатом" не иска цивилизован развод, най-после махат чалготеките от Студентския град...

„Точка на проекта АЕЦ "Белене", старт на проучване на площадката му за газова централа и препоръка за монтаж на почти купения руския реактор в АЕЦ "Козлодуй". Такова гласува парламентът с мнозинството на ГЕРБ, "Синята коалиция" и независими и така "подпечата" решението на Министерския съвет от онзи ден руската централа да не се строи. Депутатите делегираха на енергийния министър Делян Добрев да води преговорите с Русия и да се отчете пред тях. Решение бе гласувано буквално минути преди Добрев и делегация да отлетят за Москва.То е било вкарано в деловодството на парламента в сряда вечерта от ГЕРБ...


Този път премиерът Бойко Борисов се яви, за да обясни решението и напълно сне отговорността от ГЕРБ: "Aко е имало противник на АЕЦ "Белене", това е било правителството на тройната коалиция и Сергей Станишев, информира в. „Труд".

„Парламентът отказа "Белене", БСП плаши с вот на недоверие" - обобщава „Стандарт".
„Парламентът прие Проект на решение за прекратяване на строеж на ядрена централа на площадка „Белене". Одобрено бе и предложение на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров бъдещата газова централа да работи на пазарен принцип.
В друга своя публикация всекидневникът цитира коментар по темата на руския вестник „Комерсант":
„Руската държавна корпорация "Росатом" изгуби България.
Днес се очаква българският министър на икономиката Делян Добрев да обяви в Москва решението на страната да се откаже от АЕЦ "Белене". След почти петгодишни твърди преговори Русия все пак ще изгуби проекта на стойност 6,3 милиарда евро, тръгнал още през 80-те, пише руското издание.
Сега вместо АЕЦ България иска да построи газова ТЕЦ и да продаде ненужния вече атомен реактор или да го монтира в старата АЕЦ "Козлодуй". Същевременно София, отказала се вече от втори голям съвместен проект с Москва, при все това разчита на отстъпка в цената на руския газ, отбелязва "Комерсант".  

В. „Дневник" също съобщава за очаквани усложнения от страна на Русия:
„В преговорите с България Русия ще настоява да бъдат изпълнени всички задължения по договора за АЕЦ "Белене", заяви министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости.
България избра за строител на втората атомна централа руската "Атомстройекспорт" през 2006 г. С компанията беше сключено споразумение за подписване на окончателен договор. Това и досега не се е случило, но вече има подписани 14 анекса на обща стойност над 1 млрд. евро.

 

Според източници на "Капитал daily" от българското правителство, България ще се откаже от проекта на принципа на "Бургас - Александруполис". Тъй като споразумението за "Белене" е междуправителствено, в момента, в който Министерският съвет приеме решение и то се изпрати на Русия, проект няма да има, пише изданието в днешния си брой.
Според източниците на "Капитал Daily" в споразумението между НЕК и "Атомстройекспорт" за изграждане на централата е записано, че руската страна няма да иска обезщетение в случай на отказ от наша страна. Не е ясно обаче дали няма да се стигне за съдебен спор за втория реактор, който също е поръчан..."

„Излизането от проекта "Белене" може и да не е безболезнено" - пише в. „Сега".
„В началото на 2010 г. тогавашният енергиен министър Трайчо Трайков се срещна с руския си колега Сергей Шматко, за да обсъдят темата за намиране на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Вчера Шматко даде да се разбере, че Русия няма да отстъпи дружески на България за отказа от строежа.

В. „24 часа" предлага друг ракурс към темата в публикация, озаглавена „Депутати на шампанско и хайвер в купон на "Росатом":
„Депутатите Румен Овчаров и Петър Димитров, зам.-кметът на София Тодор Чобанов бяха гости на пищно тържество, спонсорирано от дъщерната "Росатом" фирма ТВЕЛ. Тя доставя ядрено гориво за атомната ни електроцентрала.

Петъчните вестници отразяват и оправдателната присъда за бившия здравен министър Божидар Нанев.


„Софийският градски съд (СГС) призна за невинен бившия здравен министър Божидар Нанев по обвинението за сключена неизгодна поръчка за доставка на лекарства.
Вчера прокуратурата поиска ефективна присъда от 5 години затвор за бившия здравен министър и 2-годишна условна присъда за подсъдимата с него Димитринка Николова, бивш началник на Дирекция "Бюджет и счетоводство" в МЗ., съобщава „Дневник".

Вчера прокуратурата поиска пет години затвор за д-р Нанев. В съучастник на министъра е обвинена Димитринка Николова, която е бивш началник на дирекция "Бюджет и счетоводство". За нея беше поискана 2-годишна условна присъда." - пише „Труд".

В. „24 часа" също отделя място на темата:
„Бившият здравен министър не е нарушил закона, като е сключил договори за доставка на "Тамифлу" през 2009 г.
Софийският градски съд оправда вчера бившия здравен министър Божидар Нанев по обвинението за сключени неизгодни сделки с "Рош България" за доставката на препарата "Тамифлу". Бившата шефка на дирекция "Бюджет и счетоводство" в министерството Димитринка Николова също бе призната за невиновна.
Прокуратурата твърдеше, че двамата съзнателно са сключили договора с "Рош", вместо да предпочетат офертата на Британската здравна служба. Така са ощетили бюджета с около 2,5 млн. лв., което е разликата в офертите...

Всекидневниците отделят място и на проблема с чалготеките в столичния Студентски град.

„Просветното министерство ще даде предписания на висшите училища да затворят заведенията в Студентския град, за които са констатирани големи нарушения, съобщи вчера Сергей Игнатов. Той уточни, че заради университетската автономия министърът не може да реагира по друг начин, а може само да даде предписания за затваряне на заведения. В момента обаче няма нормативни изисквания за какви цели могат да се отдават помещенията, които са дадени на вузовете, пише в. „Сега".

„Ректори брокери прегазват законите" - алармира „Труд".
"Груби нарушения в Студентския град при даването на университетски имоти под наем откри звеното за вътрешен одит на просветното министерство.
То е изготвило доклад за нередностите, допуснати от ректорските ръководства на столичните вузове, който вече лежи на бюрото на министър Сергей Игнатов.
Документът, с който "Труд", разполага, е описал 19 вида фрапиращи нарушения и обхваща състоянието на университетските бази към 31.12. 2011 г. Заключенията вече са разпратени на ректорите, които трябва до 2 април да отговорят на констатациите.

В. „Дневник"
съобщава, че УНСС затваря чалга дискотеката "Ориент 33":
"Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще прекрати договора си с наемателя на част от помещенията в студентския стол номер 33. Това обяви пред журналисти ректорът на УНСС проф. Стати Статев. Досега там се намираше чалга-дискотеката "Ориент 33".
Дебатът за състоянието на Студентския град се разгоря отново след трагичния инцидент. Според "Майки срещу насилието в Студентския град" злоупотребата с алкохол е сред основните заплахи за сигурността на студентите. Започнаха проверки на имотите, които университетите отдават под наем, за да се види колко от тях предлагат силни напитки.