Ботаническата градина в Балчик възкресява историята си във фотоизложба

Ако имате стари фотоси, правени в Университетската ботаническа градина в Балчик, можете да ги изпратите на екипа на комплекса, за да бъдат включени в изложба на спомените.

Ботаническата градина в Балчик възкресява историята си във фотоизложба

Градината си е поставила за цел да възкреси историята си в Дни на спомените чрез архивни снимки на посетителите, съобщиха от парка и призовават всички, които са се снимали преди години на територията на комплекса, да разровят семейните архиви.


 

Изложбата с фотоси, които могат да бъдат изпратени и по електронната поща, ще бъде открита на 12 юни за началото на активния туристически сезон, уточнява за БТА Борислав Парушев, специалист по образователни дейности в градината.

 

От снимките паркът ще почерпи информация и за ландшафтната архитектура и изгубени във времето детайли в пейзажа могат да бъдат възстановени. Най-старите и интересни снимки, които бъдат изпратени, ще донесат на собствениците си награда - вероятно растения от колекцията на парка.

 

И днес Университетската ботаническа градина, особено в пиковия сезон, привлича хиляди туристи на ден, които не пропускат да си направят снимка. Туристите най-често вадят фотоапаратите в Градината на боговете, в която е колекцията от кактуси и има интересно партерно зацветяване. За декор на любителски снимки и видеофилми често служи и розариумът.

 

В създадения през 1955 година парк се отглеждат над 2500 растителни видове в изключително разнообразие от форми. Една от най-големите атракции в парка е колекцията от едроразмерни кактуси, която се смята за втората по големина в Европа след сбирката в Монако.