"Дървения град" ще бъде отворен на новото място до два месеца

Дървените детски съоръжения, популярни сред жителите на Добрич като „дървения град" ще бъдат преместени в пространството пред двора на Природо - математическата гимназия „Иван Вазов".

"Дървения град" ще бъде отворен на новото място до два месеца

В момента служителите на Общинското предприятие „ Устойчиви дейности и проекти" почистват площадката от самораслата растителност и я подготвят за монтирането на „дървения град". При преместването 50% от съоръженията ще бъдат възстановени, а останалите ще се ремонтират на по-късен етап. Очакванията са детската площадка да може отново да се ползва от децата след около два месеца.


 

Преместването на съоръженията се налага във връзка с възстановяване на розариума в Градски парк „Свети Георги", съществуващ до 1994 г. и обявен заедно с прилежащото парково пространство от 25 дка за паметник на градинското парково изкуство. Възстановяването ще се извърши по проект „Добрич - жива шевица от таланти", финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие" на обща стойност 498 926 лева, в това число и за розариума - 39 500 лв.

 

Целта на проекта е да се създадат и развият нови и нестандартни форми на културни изяви, като в тях се включат не само професионалисти, но и гражданите на Добрич. Иновативното културно събитие по проекта е „Фестивал на талантите". Фестивалът включва обособяване на 7 арт ателиета, където ще бъдат представени различни видове изкуства - рисунка и слово, музика и танци, занаяти и приложни изкуства, театър, цветна шевица, еко арт, керамика.

 

Гражданите на Добрич и гостите на града ще имат възможност да се включат в работата на арт ателиетата като реални участници. Те ще бъдат подпомагани от професионалисти, самодейци и аниматори. Планира се първият Фестивал на талантите да се проведе през месец септември 2012 г. като начална точка на шествието ще бъде възстановеният розариум в Градския парк.

 

p3260006_600