Проблемите на зеленчукопроизводството в община Шабла бяха представени пред експерти от МЗХ

Предвиждат се държавни помощи в подкрепа на сектора

Проблемите на зеленчукопроизводството в община Шабла бяха представени пред експерти от МЗХ

Проблемите на зеленчукопроизводството и напоителните системи в община Шабла бяха обсъдени с експерти от дирекциите по растениевъдство, животновъдство, хидромелиорации, развитие на селските райони от Министерството на земеделието. Присъстваха и представители на „Напоителни системи“, областна управа в Добрич, кметове, земеделски служби. Срещата се състоя по инициатива на кмета на крайморската община проф. Райна Бърдарева. Според нея дискусията на място в Шабла с производители на зърно, пипер, домати, мед и мляко дава най-точна картина на състоянието на най-важните сектори за региона. По думите й това е първата крачка към решаване на проблемите.


 

Зеленчукопроизводството е структуроопределящо за община Шабла, подчерта проф. Бърдарева. Този сектор осигурява много работни места и доход на населението в общината. Това провокира завишен интерес към срещата с експертите от Министерството на земеделието. За съжаление обаче през последните години се наблюдава отказ от производството на зеленчуци поради редица причини. Една от тях е липсата на сигурен пазар и на борса за организирано изкупуване на зеленчуковата продукция.

 

Изградената преди десетки години хидромелиоративна система е обхващала около 40 хиляди дка. През миналата стопанска година са се използвали малко повече от 20 хиляди дка. Съоръженията са стари, скъпата вода по тях се губи и това увеличава още повече разходите по производството на зеленчуци. „Напоителни системи“ притежават над 70% от хидромелиоративните съоръжения в страната, стана ясно на срещата. За последните 20 години в тях са инвестирани твърде оскъдни средства и затова поливните площи са в окаяно състояние.

 

Експертите разясниха възможностите за държавни помощи и европейски субсидии за зеленчукопроизводство. От планираните 25 млн. за сектора, 10 млн. лв. са заделени за три нови схеми за държавни помощи, подчерта Стела Виткова – отдел „Растениевъдство“ към МЗХ. Едната от тях е насочена към покриване до 40% на инвестициите в сектора, втората е предвидена за борбата с миниращия молец, който от 2009 г. е сериозен проблем за стопаните. Помощта е в размер на 250 лв. на декар и покрива разходите за две феромонови уловки, борба с биологичен агент /дървеница/. Третата линия, по която ще се получава държавна помощ, е сертифициране на продукцията по системи за качество, подчерта Стела Виткова. Идеята е да се докаже качеството на продукцията от семето до трапезата.

 

Важен фактор за успешното усвояване на парите, отпуснати за сектора, е създаването на организации на производителите и сдружения за напояване. По ПРСР има достатъчно възможности за финансиране на тези сдружения или групи, поясни Соня Симеонова от отдел „Развитие на селските райони“ към МЗХ.