34-метрово цунами ще унищожи Япония?

Отбраната от евентуално огромно цунами и сигурността на ядрените централи са двете основни теми за дебати в "страната на изгряващото слънце" след като стана ясно, че Япония може да бъде връхлетяна от много по-високи вълни цунами от предвиденото, съобщи "Без пардон". Разчетите сочат, че това ще предизвика огромни щети.

34-метрово цунами ще унищожи Япония?

Според проведено наскоро проучване, земетресение като това от март миналата 2011 г. с магнитут от 9 по скалата на Рихтер може да доведе до появата на вълни, високи 34 метра.


 

Това означава, че ще бъдат разрушени многото отбранителни съоръжения и вълноломи по японското крайбрежие, чиито параметри за строеж след 2003 г. бяха почти двойно занижени. По това време се смяташе, че максималната височина на вълните цунами, които евентуално могат да връхлетят крайбрежните зони е не повече от 20 метра.


"Няма да можем да се защитим от огромно цунами с тази отбрана и с тези насипи, които имаме в момента", призна по този повод Масахару Накавага, министър на превенцията от бедствия. "Ще трябва да поработиме върху промяната на плановете за превенция и да се обучаваме", заяви той.