Начинът, по който се харчат държавните пари е сред темите на вестниците в понеделник

Енергийната политика на страната отново е водеща тема за всекидневниците.

Начинът, по който се харчат държавните пари е сред темите на вестниците в понеделник
В. „Дневник" помества информация за посещението на премиера Борисов в Грузия и за възможностите България да диверсифицира доставките на газ чрез внос от Грузия:
"Ако Грузия има пристанища за втечнен газ и може да доставя втечнен газ до българските пристанища на Варна и Бургас, ние ще поработим активно за меморандум за доставка на втечнен газ до нашите пристанища и това много ще ни помогне в преговорите ни за новите газови договори", добави премиерът.
Развиваме много добри отношения с Русия и не правим нещо, което е в ущърб на трети страни, каза още Борисов.
Обсъждаме транзит през Черно море на компресиран втечнен газ и търговия с електроенергия от Грузия през Турция към България и Европа, каза министър-председателят на Грузия Ника Гилаури..."

В друга своя публикация „Дневник" цитира изказване на експремиера Иван Костов, че Газова централа в Белене е възможна при цена на газа от 200 долара:
„Парогазова централа на площадката в Белене е възможна и икономически жизнеспособна, ако цената на газа е около 200 долара на хиляда кубически метра, което може да стане, ако България открие свои находища в Черно море или установи на своя територия шистов газ. Това каза съпредседателят на "Синята коалиция" и лидер на ДСБ Иван Костов в предаването "На 4 очи" на "Нова телевизия".
Костов каза, че не е привърженик на добива на шистов газ, а на енергийната сигурност и независимост на страната. По думите му без значение дали България ще "дупчи" за шистов газ или не, в непосредствена близост до страната ни ще се появи газ от Полша, Словакия, Румъния, Кипър, Израел, който ще търси пазар и у нас.

В. „24 часа" информира за възможността вместо АЕЦ в Белене да има индустриален парк:
„Площадката на АЕЦ "Белене" да бъде превърната в индустриален парк, в който местни и чужди инвеститори да вложат своите средства и да разкрият работни места за хората от Свищов, Белене и Никопол, поискаха природозащитници.

В. „Стандарт" също отделя място на темата, като цитира апел на президента Росен Плевнелиев към ЕС да подкрепи България в енергийните преговори с Русия:
„Апел ЕС да подкрепи България да се интегрира в европейската енергийна мрежа за пренос на природен газ и да не позволи Русия да санкционира България отправи президентът Росен Плевнелиев в интервю за италианския в. "Кориере дела сера". Материалът е със заглавие: "Моята България ще бъде по-малко зависима от Москва", а интервюто е правено по време на официалното посещение на българския държавен глава в Рим по покана на колегата му Джорджо Наполитано.

Вестниците информират и за това, че прокуратурата е сезирана за източване на държавния резерв от собственика на ОЦК  Валентин Захариев.

„След като държавата го изгони от ГОРУБСО, собственикът на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали Валентин Захариев вече е клиент и на прокуратурата. Той ще бъде разследван за източване на държавния резерв, обяви вчера депутатът от ГЕРБ от Кърджали Цвета Караянчева пред БНР. След безрезултатното посещение миналата седмица, в събота премиерът Бойко Борисов пак летя до Кърджали. Тъй като обещанията на Захариев да започне да плаща не се изпълниха, социалното министерство организира посред нощ в петък раздаването на еднократна социална помощ от 325 лв. на всички работници. Така Борисов вече имаше добра новина за протестиращите и успя да си издейства овации, като даже се представи за един от тях..." - съобщава в. „Сега".

В. „Дневник" също пише по темата:
"Собственикът на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали Валентин Захариев е даден на прокуратурата за източване на държавния резерв. Това обяви депутатът от ГЕРБ от кърджалийския регион Цвета Караянчева в предаването "Неделя 150" на БНР...В началото на седмицата министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов обяви, че окръжната прокуратура в Кърджали е сезирана заради това, че Захариев не е заявил пред съда, че е спрял плащанията в комбината. "Икономическа полиция" започна проверка за умишлен фалит на ОЦК-Кърджали. БСП в града сезира държавното обвинение за приватизацията на металургичния комбинат.

 „Стандарт" отделя място на  друга новина от съдебната власт: Конституционният съд „отказва да скрие агентите с картончета".
„Конституционният съд обяви официално решението си да откаже скриването на агентите на ДС с картончета. Според магистратите всички лица, сътрудничели на репресивния апарат, трябва да бъдат третирани по еднакъв начин.

Начинът, по който се харчат държавните средства също е сред темите на вестниците в понеделник.

„Организираният от външно министерство бизнес форум в Доха, Катар, струва на българските данъкоплатци 65 445 евро. Събитието ще се запомни с това, че откриването му не бе уважено от нито една катарска фирма. А след визитата министърът на икономиката Трайчо Трайков бе уволнен.
Основните разходи около организирането на форума са за наеми на зали за провеждането му, за зала с капацитет 250 души за официалната вечеря на двамата премиери, за аудио-визуална и преводаческа техника, целодневни кафе паузи и обеди и други, съобщават от Министерството на външните работи на запитване на Mediapool.
Общите разходи на външно министерство за подготовката на визитата в Катар са 79 220 евро. Освен 14-членната официална делегация и 103-мата представители на бизнеса за Катар пътуваха и 25 придуржаващи лица, съветници, служители на МС, на министерствата на земеделието, външните работи и икономиката. Някои от тях заведоха и децата си..." - пише „Труд".

„54 милиона за бедствия раздадени на тъмно" - алармира „24 часа".
„Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС съвет е раздала 54 173 544 лв. през миналата година при пълна липса на прозрачност. Това става ясно от получена по Закона за достъп до обществена информация справка.
От тях 16,7 млн., или 31%, са отишли за възстановяване на хидротехнически съоръжения и осигуряване на проводимост на речните легла. Половината от удовлетворените искания обаче са отправени от министерства.
Оказа се обаче, че у нас никой не следи дали записаните в Националната програма за защита при бедствия дейности се изпълняват..." - продължава всекидневникът.

Всекидневниците съобщават и за увеличаването на някои глоби.

„Глоба до 2000 лв. за ругатня, неприличен жест или издигане на обиден транспарант на спортна среща - това предвиждат промени в закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия.
Минималната глоба за ругатня или "особено вулгарен" жест на стадиона да се увеличи 5 пъти - от 200 на 1000 лв., а максималната да скочи от 1000 на 2000 лв. за първо провинение. Това е една от идеите за промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, публикуван в правителствения сайт за обществено обсъждане..." - информира „Труд".