Общинският съвет не намали цената на служебния абонамент за синята зона

Таксата за служебен абонамент за паркиране в районите на синята зона остава 120 лева за месец. На днешното си редовно заседание Общински съвет – Добрич не прие предложението на кмета Детелина Николова за по-ниска цена в размер на 80 лв.

Общинският съвет не намали цената на служебния абонамент за синята зона

Комисията по бюджет и финанси допълни предложението за цена от 80 лв. на месец с допълнението при заплащане за 6 месеца да се ползва отстъпка в размер на 10%, а при заплащане за цяла година отстъпката да е 15%. Един глас не достигна за приемането на тази идея. 18 гласуваха за, 11 против, а 7 съветници се въздаржаха.


Последва гласуване на първоначалното предложение на кмета за месечен абонамент от 80 лв. и отстъпка от 5% при годишно плащане. То също не се прие – 17 за, 5 против и 13 въздаржали се.

Така след час и половина дебати в сила остана старата цена, която е 120 лв. на месец.

17 141 лева са постъпленията от паркиране на синята зона от 1 септември до 26 ноември, съобщи на днешната сесия кметът Детелина Николова. 19 са поставените скоби от създаването на синята зона, като са свалянето им от колата се заплаща по 10 лева. Кметът обаче разясни на съветниците, че по-големите цели на синята зона са по-здравословна среда и спазване на правилата. Въвеждането на правила винаги е съпроводено със съпротива, заяви тя и посочи, че синята зона има и много поддръжници сред добричлии.

Детелина Николова цитира контрольорите, които са й разказали, че идващите от съседни населени места в Добрич изказват благодарност за добрите условия за паркиране в града след създаване на синята зона.

Общинският съветник Георги Желев предложи да бъда въведена и цена за паркиране до половин час в размер на 50 ст., но идеята не бе подложена на гласуване на днешната сесия.

Общинският съвет на Добрич не прие и предложените цени на услуги, извършвани от Общинско предприятие „Обреден дом”.

В началото на заседанието пък зам. кметът на Добрич Камелия Койчева оттегли докладната си, с която предлагаше потвърждаване на решение на Общински съвет Добрич за закриване на Центъра за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ).