Голям фолклорен фестивал ще се състои в Добрич на Лазаровден

На Лазаровден, събота, от 11 часа на естрадата на пл. „Свобода”, ще се състои фолклорен фестивал „За леса`”*. Автор на идеята е художественият ръководител на Арт център „Палитра” Иван Иванов. Съорганизатор е Стоян Господинов – гл. худ. ръководител на ПФА „Добруджа”.

Голям фолклорен фестивал ще се състои в Добрич на Лазаровден

В него ще се включат седемте добрички любителски клуба за народни танци, в които има над 200 души. Очакват се гостуващи състави от Варна, Силистра, Каварна и Генерал Тошево. Клубовете са съставени от хора, които танцуват в свободното си време добруджански фолклор и пред всичко хора, поясни зам.-кметът Камелия Койчева. Подобно на клубовете за възрастни, където след работно време танцуват латино или зумба, все по-разпространени стават и фолк-школите. В чужбина те отдавна достигнаха своя апогей. „Само в Холандия има над 60 клуба, които изучават български автентични хора”, сподели Стоян Господинов. Той създава първия добрички клуб преди 10 години в противовес на чалга-културата.


 

„Идеята на този фестивал е да успеем да популяризираме социалният феномен: българското хоро”, сподели Иван Иванов. „Както и да покажем на хората  колко е забавно, колко е приятно, полезно и красиво за всеки, който се занимава с народен танц”.

 

В първата част на феста всеки клуб ще се представи с 10-минутна програма, в която са включени поне две хора. Изисква се хореографията да е автентична, без чуждици, заимствани от фолклора на съседните държави, поясни Стоян Господинов. Такива движения широко са навлезли в тракийския и пиринския танц, допълни той. 11-те състава ще покажат 35 български хора, част от тях малко популярни, като Зидарско и Доспатско. Танците ще бъдат съпроводени с жива музика.

 

Надиграване на желаещи от публиката е предвидено във втората част на фестивала, като за първите три двойки са осигурени и награди. Доброволците трябва да покажат умения в ръчениците и хората.  Те ще бъдат оценявани от ръководителите на съставите.

 

*За леса` - добруджански танцов елемент, хват за ръце