1 млрд. лева годишно печели подземният свят от износ на жени

Родният пазар на сексуслуги прави 300 млн. лева на година.

1 млрд. лева годишно печели подземният свят от износ на жени

Организраната престъпност печели най-много от трафика на жени. През изминалата година в България от износ на момичета са влезли повече от 1 млрд. лева, сочат данните на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), представени днес на конференция.


 

Вътрешният пазар на сексуслуги в България печели над 300 милиона лева годишно. Друг извод е, че парите, които се печелят от контрабанда на цигари, са повече от тези, получени от трафик на дрога. От ЦИД оповестиха, че в последните години големите организации изчезват от пазара на наркотици, а хероиновият пазар се свива, което се дължи частично и на лошата реколта в Афганистан през последните години. Според данните на МВР престъпните групи са все по-добри и все по-добре организирани през последните години.

 

Главният секретар на МВР Калин Георгиев заяви, че вътрешният пазар на проституцията у нас е малък, тъй като повечето от престъпните групи вече са неутрализирани. Престъпните групи нямали общо ръководство, а работещите момичета се преместват към държави с легална проституция, каквито са  Швейцария, Австрия и Германия.