Камери и строги квестори на матурите

Окончателните изисквания по организацията на зрелостните изпити ще станат ясни след 20-ти април съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Петър Петров, който се завърна от съвещание по темата в София

Камери и строги квестори на матурите

Около 1700 са зрелостниците в добрички регион, 1000 от тях са в областния град. Колко от тях ще се явят на матури, ще стане ясно след 17-ти май, когато окончателно ще бъдат оформени оценките им, каза още Петров. Първата задължителна матура по български език и литература е на 21-ви май, втората задължителна с дисциплина по избор е на 23-ти май, а останалите по желание ще се проведат от 27-ми до 29-ти май. 


 

Запазва се миналогодишната тенденция първите 3 най-желани дисциплини да са география, биология, философия. Най-много заявления за втория изпит са постъпили по география, както и миналата година, дори са с около 100 повече за сметка на биологията – 350. В първата тройка сред желаните предмети остава и философията с 200 желаещи. На матура по математика ще се явят около 100 зрелостници.

 

Новост е, че някои теми по география отпадат, а по български се увеличават въпросите с отворени отговори, за сметка на затворените, съобщи Петър Петров.

 

Тази година външното оценяване в седми клас съвпада с матурите на абитуриентите. Зрелостния изпит започва в 8 часа, а от 10 е този за седмокласниците. Това налага по-сложна организация, за да не се допусне два изпита да се провеждат в едно училище, уточни началникът на РИО.

 

Допълнителна тежест в организацията създават и новите изисквания на Министерството на образованието, младежта и науката за по-строги мерки срещу преписвачите. Още не е избистрена идеята за задължителното видеонаблюдение, защото е атакувано като навлизане в личното пространство, но ако се възприеме, министерството ще трябва да финансира училищата за изграждане на системите, смята Петров. Той съобщи, че в Добрич има зали с камери, но те не са достатъчно да поберат зрелостниците.

 

От друга страна, на квесторите се пада цялата отговорност за проследяване на процеса, затова се очаква и да бъдат по-строги. Броят им няма да бъде увеличаван, тъй като на 12 – 15 ученици в стая се падат по двама наблюдаващи учители и това е напълно достатъчно, каза още Петров.

 

Окончателните изисквания по организацията за матурите ще станат ясни след 20-ти април, когато предстои ново съвещание при зам.-министър на образованието Милена Дамянова.