Известните класически музиканти Димитър Буров и Милко Милков на добричка сцена

На 9 април (понеделник) гости на нашия град ще бъдат отново известните български музиканти Димитър Буров /цигулка/ и Милко Милков /пиано/. Концертът се организира от Община град Добрич. Почитателите на камерната музика ще чуят Волфганг Амадеус Моцарт – Соната за пиано и цигулка № 1, Лудвиг ван Бетовен – Соната за пиано и цигулка № 7 и Сезар Франк – Соната за цигулка и пиано в ла мажор. Концертът започва в 18.00 часа, в Огледална зала „Нели Божкова”. Входът е свободен.

Известните класически музиканти Димитър Буров и Милко Милков на добричка сцена

Димитър Буров завършва Държавното музикално училище във Варна и Държавната музикална консерватория в София, където учи цигулка при проф. Хаджиатанасов и камерна музика при проф. Захариева. По време на обучението си изнася концерти в Германия, Франция, Унгария, Финландия и Русия, свири като солист в най-големите оркестри в страната и прави редица записи в Радио София. През 1987 г. печели първа награда в Националния конкурс по цигулка “Н. Симеонова”. Участва в майсторските класове на Минчо Минчев, Георги Бадев и Ваня Миланова. През 1988 г. получава стипендия от Британския съвет за обучение в Guildhall School, където също участва в майсторските класове на изтъкнати световноизвестни музиканти. През годините Димитър Буров работи с известни пианисти – Жени Захариева, Марта Деянова, Йън Браун, Колин Стоун, челисти – Мат Линдсторм, Леонид Горохов и много други. Преподава в Лансинг Колидж, Норт Лондон Колидж, а от от 1997 г.  е назначен на пълен щат в Хароу скул, където преподава цигулка и камерна музика.



milkov_3Милко Милков завършва Музикалното училище в родния си град – Варна, и Националната музикална академия “Панчо Владигеров” – София. През 1993–1995 г. специализира в майсторските класове на Музикалната Академия “Санта Чечилия” – Рим. Участва в Майсторските класове по интерпретация на Маестро Марчело Абадо и проф. Жермен Муние. През 1998 г. е поканен за професор по пиано в Kwangju Women’s University в Южна Корея, където концертира и води майсторски класове. Концертира в Австрия, Италия, ЮАР, Южна Корея и Русия, солист е на български симфонични и камерни оркестри, работи с наши и чуждестранни камерни формации и музиканти, прави записи за Българското национално радио. Лауреат е на редица български и международни конкурси, сред които са “Senigallia” – Италия и Международният конкурс за млади музиканти “Тrofeo di Tortona” – Италия. От 2001 г. преподава пиано и камерна музика в Нов Български Университет - София, а от 2006 г. е поканен за преподавател в Международния Майсторски клас по пиано, организиран от агенция Symphonic Workshops /Канада/, на който е и артистичен директор.