Очакват 10% ръст на летовниците по морето

Най-малко 10% ръст на летовниците по морето са очакванията на туристическия бранш тази година. Статистиката ще се променя, но сигурното е едно - и тази година у нас ще дойдат най-много руснаци

Очакват 10% ръст на летовниците по морето

През миналата година на почивка у нас са били близо 900 хиляди туристи от Русия, а тази се очаква те да са с 30 процента повече. Причината е, че се облекчава визовия режим за тях. Те вече ще могат да влизат в България със Шенгенски визи.



Германците вероятно ще са с 10 на сто повече, а румънските туристи - с 15 процента. Оказва се, че северните ни съседи това лято ще имат и решаващата дума за успеха на сезона. Масово румънците превземат хотелите край морето. Ще го направят първо за Великден. "Румънците достигнаха доста висок дял в нашата пазарна матрица. Може би той вече доближава 30 процента, така че Румъния ще бъде решаваща за успеха на този сезон", коментира пред бТВ Стоян Маринов от Туристическа камара във Варна.


Ръст се очаква и при туристите от Западна Европа. Повечето вече имат резервации заради големите отстъпки при ранните записвания.


Българите остават най-непредвидимите туристи. Никой не може да каже колко от тях ще почиват на морето, защото типично по нашенски ще планират ваканцията си в последния момент. Все пак има една ясно тенденция - с всяка изминала година българите избират все по-евтини дестинации по Черноморието.