Пресата: Акули наддават за газа ни в Черно море

Пресата: Акули наддават за газа ни в Черно море
Проучванията за находища на газ и нефт у нас са сред водещите теми на всекидневниците.


"Надеждите за нефт и газ в Черно море били големи" - гласи заглавие във в. „Дневник".
«Само на 15-20 километра от североизточната граница на т.нар. блок "Хан Аспарух", за който в момента се провежда конкурс за възлагане на концесия, Румъния разработва значително количество газ - между 40 и 80 милиарда куб. м.", каза Добрев. По думите му геоложката структура в българския блок била подобна.
Според информация, публикуван на сайта на Министерския съвет, решение за откриване на производство за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в площта "Блок 1-21 Хан Аспарух", разположена в изключителната икономическа зона на България в Черно море е взето на заседание от 31 октомври м.г. Зоната е с размер 14 220 кв. км, а координатите, с които е описана в документа показват, че попада именно в зоната, към която неотдавна Румъния предяви претенции.

 

 За привличането на инвеститори имаме сериозна конкуренция от съседните държави, коментира Добрев.
Той посочи, че Сърбия осигурява субсидии за всяко открито работно място. „Ние също имаме своите предимства", обясни министърът. Според него такива са стабилната бюджетна рамка, както и възможностите за кандидатстване по оперативните програми." - пише „24 часа".

 

" Акули наддават за газа ни в Черно море" - съобщава „Стандарт".
„Към обявената процедура за проучване на залежите от газ в блок "Хан Крум", който се намира в Черно море, има изключително сериозен интерес от най-големите компании в бранша. До момента има запитвания от Ексон, ОМВ, Тотал Епсон и Мелроуз. Това заяви в Девня министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев, след като премиерът Борисов стартира строителството на нова производствена линия в циментовия завод.
Крайният срок за подаване на оферти е 30 май, а до средата на юли ще има оценка на предложенията, за да може да започне проучване, посочи министър Добрев. Той отбеляза, че големият инвестиционен интерес, дава надежди за наличието на значителни залежи. Те се засилват и от факта, че само на 15-20 километра от северната граница на нашия блок, преди броени дни румънците обявиха сериозно откритие на газ, което се оценява на около 80 милиарда кубически метра газ."

 

 

В. „Труд" отделя място на промените в Наказателния кодекс, предвиждащи затвор за собственици на коли, които ги предоставят на хора, употребили алкохол:

„Всеки, който даде колата си на пиян, дрогиран или неправоспособен шофьор, ще носи същата отговорност като него за причинена катастрофа с щети и жертви. Нещо повече - дори ще отговаря пред закона, все едно че сам е карал под въздействие на алкохол, опиати или без книжка.
Това предвижда проектът на правосъдното министерство за изцяло нов Наказателен кодекс (НК), който да замени действащия от 1968 г.

Източник: NEWSBG
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+