Паника в Индонезия след 8,9 по Рихтер

Предупреждение за цунами отправиха властите след силно земетресение в индонезийската провинция Ачех. По-рано земетресението с магнитуд 8,9 по Рихтер бе регистрирано в океана под северната провинция на Индонезия.

Паника в Индонезия след 8,9 по Рихтер

За опасност от цунами в региона на Индийския океан предупредиха от Тихоокеанския център за предупреждения при цунами като уточниха, че за момента не се знае дали се е образувало цунами, но властите трябва да вземат необходимите мерки.


 

Американският геоложки институт съобщи, че земетресението е с епицентър 33 км под морското дъно на около 495 км от Банада Ачех - столицата на провинция Ачех. Първоначално от Американският геоложки институт съобщиха за магнитуд от 8,9 по Рихтер, но по-късно определиха манитуда на 8,7.

 

Вторичен трус със сила 6,5 бе регистриран по-късно в Ачех. Властите наредиха евакуация на шест крайбрежни района на Индонезия. Трусът е усетен и в Сингапур, Тайланд и южна Индия.

 

Няколко часа по-късно друг трус с магнитуд 8,3 разтърси района. За момента няма данни за щети и разрушения. Мощният вторичен трус е с епицентър на 16 км под морското дъно и на 615 км от Банда Ачех. Трусът е продължил няколко минути. В паниката хората са излезли от домовете си.

 

Регионът често е удрян от земетресения. Цунами през 2004 г. уби 170 000 души в Ачех.

За образувало се малко цунами, което се придвижва към прега на Ачех, съобщи официален източник, цитиран от Би Би Си.

 

Припомняме, британският премиер Дейвин Камерън в момента е на двудневна визита в Индонезия. Той бе посрещнат от индонезийския президент Сусило Бамбанг Юдхойоно в президентския дворец в Джакарта.