Преглед на печата

Изплащат заплати в ОЦК-Кърджали, в ГЕРБ се пазарят за постове, извънредни мерки в банките заради обира...

Преглед на печата
Всекидневниците продължават да следят събитията в ОЦК-Кърджали.

„До един месец ОЦК-Кърджали трябва да бъде с нов мениджмънт. За това са се разбрали правителството и банките-кредитори  на предприятиято. Това съобщи при посещението си в Кърджали премиреът Бойко Борисов, който беше придружаван от вицепремиера Симеон Дянков и министъра на икономиката Делян Добрев.
"Дянков доведе банкерите при мен. Те категорично казаха, че не е финализирана сделката за Мадан по простата причина, че на Захариев синът му спеше. Това беше в 12.30 ч, при положение, че знаят, че е последният работен ден, че банките затварят и нямаше да може да се прехвърлят акциите и да се платят парите за тук и за Мадан. С Мадан вече всичко е 100% привършило. Хората си получиха и другите заплати. От вторник започват работа. Още два рудника започват да работят там, около 1000 работни места. За радост успяхме и вечерта към 19 часа ултимативно казахме на банките, че днес заплата, заплата и половина трябва да изплатят. Това ни беше много тежък разговор, радвам се, че би трябвало вече да сте получили парите", обясни Борисов, цитиран от dariknews.bg.
От тази седмица преговорите с потенциалните инвеститори в дружеството се водели лично с кредиторите, като за преговорите са пристигнали екипи финансисти от Женева, Мюнхен и Париж, обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той заяви, че са насрочени срещи между кредитори и инвеститори във вторник и четвъртък идната седмица и прогнозира, че ако се работи по 2-3 дни седмично, до месец би трябвало да има решение на казуса ОЦК.
Снощи по сметките на работниците от "ОЦК" АД Кърджали бяха преведени 500 хил. лв., като всеки работник получи по заплата - заплата и половина. Останалите пари се очакват след празниците...
Миньорите в Мадан са получили заплатите си вчера, когато е изтекъл и крайният срок на концесията." - информира в. „Дневник".

В. „Сега" също помества публикация по темата:
„Сделката с Горубсо-Мадан е финализирана и е на стойност 35 млн. лв., съобщи премиерът Бойко Борисов в Мадан. Борисов разясни защо държавата се е намесила - не заради Доган, не заради ДПС, не заради каквато и да е уговорка, с какъвто и да е човек.
„В случая сме се намесили само заради вас. Обратният вариант беше днеска да научите, че просто е приключила концесията и отиваме да чакаме.
Искам просто със своето одобрение на това, което сме направили, да направите да ми е чиста съвестта и като гледам новини или чета вестници, че съм направил нещо лошо, да си спомня за вас и да си ми е чиста съвестта", обясни Борисов.
Миньорите са получили заплатите си за месец февруари, заедно с осигуровките, съобщи от своя страна новият собственик Николай Вълканов, като посочи, че от вчера има и ток в предприятието, а днес се правят ремонти на бани, съблекални, столова.
Той подчерта, че в първия ден след Великден работниците ще влязат в нова обстановка с нови лични предпазни средства и работни облекла."

„Стотици хора се бяха събрали пред сградата на „Горубсо" в Мадан в очакване да пристигнат премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков.
Новите собственици на предприятието също са дошли за срещата.
Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков са били посрещнати с аплодисменти. За добре дошли те получиха по един родопски кристал. Новият собственик на предприятието Николай Вълканов съобщи, че ще бъде пуснат рудник „Върба"...
Заплатите на протестиращите металурзи от "ОЦК" -Кърджали бяха преведени по сметките им и вече могат да бъдат теглени от сметките им. Работниците са получили по заплата и половина. „Преговорите със собственика на "ОЦК" Валентин Захариев за изплащане на дължимите възнаграждения приключиха в полза на работниците и до края на деня или най-късно утре сутринта, хората ще имат достъп до парите си по банкова сметка. Преговорите са водени лично от премиера Борисов", се казва в изявлението на Областната управа в Кърджали. Държавата изпълни поетия ангажимент работниците да получат заплати преди Великден и да посрещнат празниците спокойно, заяви областния управител Иванка Таушанова.
500 000 лв. се превеждат по сметките на служителите на "ОЦК" Кърджали, след намесата лично на премиера Бойко Борисов, каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ и депутат с избирателен район Кърджали Цвета Караянчева." - пише по темата в. „Труд".

Всекидневникът проследява събитията в средите на управляващите и в друга публикация, озаглавена „Политически пазарлъци за сладки изборни постове вървят в средите на ГЕРБ".
"Мандатите на няколко комисии изтичат тази година и шефовете им треперят дали ще си запазят местата. Повечето имат основание, тъй като са били поставени там от тройната коалиция.
Първи падна шефът на дискриминацията Кемал Еюп, който заемаше поста цяла година след края на мандата си.
Предстоят промени в Комисията за защита на личните данни, в Държавната комисия по сигурността на информацията и в Съвета за електронни медии, където има много управници, поставени от БСП, ДПС и НДСВ...
Вече вървят междупартийни пазарлъци от типа: "Ние ще подкрепим вашия човек, ако вие подкрепите нашия."
Че парламентарните групи могат прекрасно да загърбят различията си, доказа изборът на инспекторат на Висшия съдебен съвет в края на м.г. Народното събрание одобри без бурни дебати и с необходимото мнозинство кандидатурите на десет инспектори въпреки критиките на неправителствени организации и предупрежденията на Брюксел, че това трябва да стане прозрачно и по ясни критерии.
Трусове не се очакват и при одобряването на новите членове на държавните комисии, стига ГЕРБ да вкара в тях хора на неформално крепящите ги независими депутати.
Първи в списъка на смените са от Комисията за защита от дискриминация и Комисията по досиетата. Предстои подмяна на състава и на Държавната комисия по сигурността на информацията и на Комисията за защита на личните данни, както и попълване на квоти в Съвета за електронните медии.
Една година след като официално изтече и вторият мандат на издигнатия от ДПС шеф на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп, той ще бъде сменен след скандал. За поста в четвъртък бе номинирана докторката по международно право и бивша кандидатка за евродепутатка Ана Страшимирова.
В момента текат уговорките между депутатите и за другите четирима членове на антидискриминационния орган, които парламентът предстои да избере. Квотата на президента в комисията е от четирима души..." - се казва в статията.

Съботните вестници продължават и темата за обира на инкасов автомобил край Ловеч.

„Двамата охранители на ограбения в сряда край севлиевското село Петко Славейково инкасов автомобил не са съпричастни към извършения въоръжен грабеж. Това е установила полицията след близо 20-часови разговори с мъжете, преживели въоръженото нападение, съобщи за БТА Десислава Маджарова от пресслужбата на Областната дирекция на МВР в Габрово, цитирана от БТА.
Охранителите са останали на местата си, въпреки че въоръжените нападатели са имали нужда от съдействието им, за да извършат обира по-бързо. Това е причината похитителите да ограбят малка част от парите в бронирания автомобил. Мъжете са освободени от полицията вчера.
Сумата, транспортирана в инкасовия автомобил, няма да бъде уточнена, информира Маджарова. По думите й банките, които в сряда са предали оборотните си средства в инкасовия автомобил, отказали да съобщят сумите заради конфиденциалността на договорите им с клиентите.
По неофициални данни става дума за около 2 млн. лв.
Най-вероятно няма да бъде изяснена и собствеността на колата, с която нападателите са пътували и са предизвикали умишлена катастрофа, блъскайки се в инкасовия автомобил. След обира те са я опожарили и пораженията по нея затрудняват следствените действия...
Издирват се между 4 и 6 души, които са били и се предполага, че още са въоръжени." - пише „Дневник".

„Извънредни мерки за сигурност наложиха повечето банки и големи търговски вериги този Великден, съобщи bTV.
Няколко от големите банки в страната разпоредиха парите от трезорите в най-малките и отдалечени клонове да бъдат извозени с инкасо автомобили в главните регионални трезори, където мерките за сигурност са по-строги. Касовите наличности са били събрани още в края на работния ден вчера, съобщава bTV.
Всеки банкомат ще бъде проверяван с патрул на служител по сигурността поне по два пъти на ден и един път през нощта, а не само когато системата подаде сигнал, че има някакъв технически проблем или че е останал без пари.
Същевременно полицията продължава да издирва обирджиите на инкасовия автомобил, похитен преди два дни край Севлиево" - информира в. „Сега".

"Охранителните фирми са мобилизирали служителите си заради извънредните мерки в почивните дни, тъй като се налага парите да бъдат извозени с инкасо автомобили до по-сигурните трезори. Неофициално беше потвърдено, че "големият трансфер" е съгласуван и с МВР.
Издирването на дръзките обирджии също продължава с пълни темпове. Още в петък шефът на полицията в Габрово Денислав Донков обяви, че няма да има Великден за служителите от дирекцията, която ръководи операцията по разкриването на случая. Данните са, че бандитите са били общо петима. Няколко са основните версии до момента, сред тях надделява, че в обира в местността Огледалата, е замесен бивш полицай, както и вътрешен човек. Предполага се, че извършителите са гастарбайтери - хора, които работят или имат някакъв бизнес извън страната и са дошли за кратко в родината си. Тази версия се подкрепя от странния факт, че и трите автомобила са били с десен волан. Все още няма данни дали колите са крадени. По непотвърдена информация бусът и двата джипа са били засечени от камерите за видеонаблюдение в Ловеч около час преди атаката на инкасовия автомобил край село Петко Славейково. Регистрационните им табели са били от Великобритания. От фирмата G4S, чийто инкасов автомобил бе атакуван, отказаха да разкрият размера на открадната сума, както и наличните пари заради конфиденциалността на информацията, касаеща клиентите им...
Шофьорът и гардът са разпитвани до късно снощи, подозренията към тях са снети и са били освободени, потвърди пред агенция Стандарт Нюз говорителят на габровската полиция Десислава Маджарова. Изяснено е, че инкасото се е движело не по първокласния, а по стария път от Севлиево за Ловеч, за да спестят около 10 км. Според запознати това било честа практика на фирмата въпреки изискванията за сигурност." - продължава темата в. „Стандарт".

Вестниците съобщават и за извършения опит за убийство на шеф на охранителна фирма във Варна.

„В четвъртък вечерта във Варна е стреляно по колата на Янко Борисов, собственик на охранителна фирма СОД "Спартак".
По джипа му БМВ Х5 е открита автоматична стрелба. Съседи са чули 6-7 изстрела. Престрелката е станала близо до училище около 20,30 ч. Борисов не е пострадал сериозно. Откаран е за преглед в болница.
Охранителната фирма е една от най-мощните във Варна. Тя се е грижила за сигурността на концертите на "Юрая Хийп", "Назарет", Дейвид Ковърдейл и "Скорпиънс" в Каварна. Охранява ВиК в града, частни фирми, общински обекти като Летния театър и Аспарухов парк. Грижи се за безопасността по време на мачовете на футболистите от "Спартак"." - съобщава в. „24 часа".

„Петък, 13-и се оказа черен за двамата извършители на въоръженото нападение срещу 38-годишният шеф на СОД "Спартак" Янко Борисов - Бореца. Според шефът на ОД на МВР-Варна, комисар Димитър Димитров, стрелецът и съучастникът му са заловени.
Снощи жителите на варненския квартал "Трошево" били стресирани от автоматична стрелба, за която алармирали в 20,23 часа на телефон 112. По-късно става ясно, че е стреляно по сребристия джип БМВ Х5 на охранителния шеф. Издирването на извършителя продължило през цялата нощ, като с помощта на екип от разследващи и видеонаблюдението са установени всички подробности по случая.
Според мишената, причината за инцидента са неуредени бизнес отношения с 27-годишният Св. Д.С. от Варна, който няма регистрирани криминални прояви. Борисов, който няма наранявания от стрелбата, се явил на срещата по анцуг, след като минути преди това играл футбол. Похитителят му възпроизвел 14 изстрела с автоматично оръжие, които попаднали в корпуса на автомобила. Един от тях пробил картера, а останалите са в калниците, предната дясна гума и по вратите. Три минути по-късно, в 20,26 ч, стрелецът пробягал около 100 метра и се качил в чакащ го автомобил "Ауди" с врачанска регистрация, управляван от 25-годишния му съучастник Ив. Т.Т., известен с прякора Джуджето. Същият има множество криминални регистрации и в момента изтърпява условна присъда за причиняване на средна телесна повреда, постановена на 20 април, 2009 г." - пише „Стандарт".

В. „24 часа" обръща поглед към предстоящия летен сезон летен сезон с информация за цените на къмпингите:
„Цени, сравними с тези на луксозни хотели, са обявили къмпингите по морето за това лято, показа проучване на в. "24 часа".
Само за опъването на палатка ще ви искат 7 лв. на ден, допълнително още толкова се плаща за всеки човек, който нощува в нея. Така ден почивка на пясъка за двама вече става 21 лв. Тази цена е за къмпинг по Северното Черноморие, който дори не предлага топла вода в общите бани. По-луксозните предложения на юг започват от 35 лв., ако палатката е опъната на първа линия.
Отново има доплащане за всеки човек, който ще спи в палатката. Обещанието е, че всеки душ в банята на къмпинга си има собствен бойлер, а тоалетните са ремонтирани след миналогодишния летен сезон.
Реално цените за къмпингите са сравними с предложенията на тризвездни хотели, които предлагат и храна на закуска и вечеря. Такива предложения има дори за курорти като Златни пясъци и Свети Константин и Елена. В малко курортно градче като Китен обаче има предложения за хотелска стая със закуска и за по 15 лв. на човек. Около това градче са доста от къмпингите по Южното Черноморие, които всъщност предлагат доста по-високи цени от хотелските.
Всъщност къмпингуването отдавна не е евтин начин за изкарване на почивката, обясняват експерти от туристическия бизнес. Това било пазарна ниша и хората, които искат да изкарат лятото си на палатка или каравана, дори били по-склонни да плащат по-високи суми, отколкото туристите, които предпочитат ол инклузив и лукс.
Допълнително цените се помпат и заради политиката на морските общини да забраняват свободното къмпингиране. Глобите за кемпер, който е паркиран на непозволено място, могат да стигнат и 5000 лв. За палатките санкциите започват от 200 лв. Заради големите санкции почти през цялото лято общинските инспектори бдят за нелегални къмпингари. Реално почивка с каравана или кемпер дори и на най-евтините къмпинги в България излиза колкото двуседмична ваканция в едни от най-скъпите и висококатегорийни хотели по нашето Черноморие.
Възможно най-евтината цена за запазване на парцел за каравана или кемпер на първа линия е 1750 лв. Срещу тези пари обаче мястото е ваше за целия сезон - от 1 юни до 10 септември, независимо колко пъти ще ходите. При ниските цени обаче се плаща допълнително за връзка с електрическата мрежа на къмпинга, а понякога и за вода. Още 200-300 лв. ще ви искат и за оставяне на караваната в къмпинга през зимата.
1100 лв. пък ще ви излезе, ако решите да запазите за целия сезон място за палатката на първа линия...
По-евтин вариант е практиката, която от миналото лято се появи по българското море - да наемеш каравана или палатка, която е собственост на къмпинга. Тогава нощувката на човек в каравана излиза около 15 лв., което е доста по-евтино от запазването на място за собствената. Обикновено караваните събират по четирима души.
Ваканция в дървено бунгало е най-евтиният начин за почивка, но без никакви удобства освен две легла. Техните тарифи трудно надхвърлят 10 лв. на нощ. Като правило повечето от тези къщички са отпреди 1990 г. и само са били освежавани с боя. Там, където има нови бунгала, цените трудно падат под 20 лв., отново без никакви екстри.
Част от собствениците на къмпинги от няколко години инвестират и в изграждането на по-луксозни бунгала и вили, но там вече цените започват от 30-35 лв. за нощувката на турист. Те обаче излизат доста по-скъпо от квартирите, които се предлагат в курортните градчета. За това лято най-високите цени, които са обявили хазяите до момента, са 25 лв. на нощ.
Предимство на луксозните бунгала е собствената баня, докато при квартирите това се води лукс.
От 1000 лв. до 2500 лв. стигат предложенията на луксозните хотели по Черноморието. Офертите са за поне десетдневна почивка, като тук офертите са за ол инклузив. Средните цени на нощ в четиризвездните хотели с изхранване са около 100-150 лв. Все още при тях обаче могат да се ползват отстъпки за ранни резервации, които достигат и до 30%.
Евтин начин за морска ваканция в хотел е ползването на промоциите за допълнителни нощувки."