Разходите двойно по-големи от доходите ни; За великден: Изхарчихме милиард

Водещите теми в някои от централните ежедневници тази сутрин

 Разходите двойно по-големи от доходите ни; За великден: Изхарчихме милиард

"ТРУД"
„Електромобилът - изгоден при 25 лева за литър бензин"
Електрическите и хибридните автомобили стават все по-популярни в България. Да видиш по родните улици подобна кола, която външно почти не се отличава от своите събратя с вътрешно горене, вече не е екзотика. В цялата страна например може да засечете "Тойота Приус" от различни поколения на хибридния автомобил, някои от които са внесени втора ръка от САЩ.


„Руската държава с интерес към БДЖ"
Руският държавен мастодонт ОАО "Российские железние дороги" (РЖД) - компанията с най-много жп линии в света, иска да купи "БДЖ - Товарни превози" в комплект с гръцкия жп превозвач. Това научи "Труд" от източници от бранша.

"24 ЧАСА"
„Банка реже цяла улица от кредити"
Заседателната зала на комисията изглежда досущ като съдебна. Така протичат и изслушванията.
„90% от софиянци искат сурови глоби за изхвърлено домашно куче"
Всеки осми настоява глутницата, убила проф. Тачков, да бъде приспана
Над 90% от софиянци искат сурови глоби за стопаните, изхвърлили на улицата домашните си любимци, сочат данни от социологическо проучване на „Алфа рисърч" по поръчка на Столичната община.

„МОНИТОР"
Забраняват на мандрите ментетата с палма
Нов регламент определя какво са кумис и кефир
Имитациите на млечни храни отиват на отделни щандове
Истински млечни продукти и техните имитации с растителни добавки няма да може да се произвеждат в една и съща мандра.


Броят обеците на входа на школото
Елитните гимназии с най-строги правилници
Метеш двора при 5 неизвинени отсъствия
Обеците по ушите на учениците не трябва да са повече от две, а прекрачването на прага на школото с пиърсинг на лицето е строго забранено. Екстравагантното и оскъдно облекло също не е позволено.В.

„СТАНДАРТ"
За великден: Изхарчихме милиард
Данъчните за първи път засякоха оборотите
Българите развързаха кесията за Великден напук на кризата. За четирите почивни дни по празниците сме похарчили близо един милиард лева. Това сочат данните за оборотите, които касовите апарати вече изпращат в реално време до данъчните.


Масло и айрян по стандарт
Държавата въвежда стандарт за маслото и айряна.
Това предвижда проект на земеделското министерство. Според него масло ще се нарича само продукт с поне 80% съдържание на млечна мазнина. За айряна добавката на вода трябва да е под 50%.


„КЛАСА"
ЕК иска общ механизъм за минималната заплата в Европа
Българският бизнес е против административна регулация
Европейската комисия (ЕК) предлага приемането на общ механизъм за определяне на нивото на минималната работна заплата и пакет от мерки за стимулиране на заетостта чрез данъчни преференции, съобщи EurActiv вчера.


Нов завод на FIAT в Сърбия ще произвежда 300 000 автомобила годишно
Нов завод на FIAT беше открит в сръбския град Крагуевац. В завода, в който са инвестирани над 1 млрд. евро, ще се произвеждат 300 000 автомобила годишно. FIAT притежава 67%, а Сърбия -33% от капитала на съвместната компания Fiat avtomobili Srbija, която ще генерира 2400 нови работни места.

„НОВИНАР"
Втора Катуница в карловското село
Ромите хващат гората, страхуват се от отмъщение
Ромите от карловското село Христо Даново масово се изселват в гората, въоръжени с мотики и колове, тъй като се страхуват от втора Катуница. Убийството на 45-годишния Илия Павлов на Разпети петък разбуни духовете в селото. Инцидентът стана при масов бой между българи и роми в пловдивското село Правище.


Кокошките ни нещастни, Брюксел се сърди
България рискува да попадне под съдебните удари на Европейския съюз (ЕС), тъй като все още не е изпълнила новите правила за хуманно отглеждане на кокошките носачки.

 

„ЗЕМЯ"
Разходите двойно по-големи от доходите ни
Кризата принуди българите да живеят здравословно, хбали се статистиката
Разходите на българина през миналата година са двойно по-големи от доходите ни, показват последните данни на Националния статистически институт. Средният годишен доход на едно лице от домакинство е бил 3937 лв., което е с 3.3% повече спрямо 2010 г. В същото време разходите са нараснали с 6.6% за година и достигат 3494 лв. Най-много пари се дават за храна, те заемат 36.2%


Токът скача с още 10 на сто
Токът ще поскъпне с 10 на сто от 1 юли, заяви вчера председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Изграждането на газова централа на мястото на АЕЦ „Белене" е технически възможно, но трябва да бъде и икономически обосновано, коментира още той. Природният газ и топлата вода ще поевтинеят от 1 юли, но с колко, още не е ясно, тъй като не са готови данните на „Булгаргаз".

„ТЕЛЕГРАФ"
Откраднаха борисовата градина за скрап
Роми откраднаха голяма част от паметниците в най-големия парк на столицата -Борисовата градина.
„Телеграф" установи, че бюстовете на Панчо Владигеров и диригента маестро Георги Атанасов липсват.

 

Мисията ни в Сирия хлопна кепенци
Българската консулска служба в Дамаск, Сирия, официално хлопна кепенци. Ще отваря само за неотложни случаи за легализация на документи или за оказване на хуманитарна помощ.