Венцислав Великов от Добрич става международен баскетболен съдия

28-годишният добричлия гради шеметна кариера за крехката си възраст. От 2003-та година насам, той е първият избран международен съдия от България.

Венцислав Великов от Добрич става международен баскетболен съдия

Венцислав Великов започва да се занимава с баскетбол още в четвърти клас, в СОУ „Дора Габе”. Първата му треньорка е Венета Великова, преподавател в училището. По-късно тренира под ръководството на Янаки Янакиев в бившата Ученическа спортна школа, в БК „Добрич” 93 до 18-годишна възраст. Играе в баскетболния отбор на икономическия техникум, където завършва средното си образование и продължава в студентския на ВИНС – Варна. В морската столица завършва курс за съдии през 2003 година, по внушение на добричкия баскетболен рефер Петър Петров. Това е шансът му да остане в любимия спорт.


 

От 2010 година Великов е съдия в Националната баскетболна лига. Миналата година участва в първия етап на конкурса за получаване на международни права, който се провежда Шибеник, Хърватска, а вторият се е провел миналата седмица в Манхайм, Германия. След 7-дневни изпити, се прибира в София, където живее в момента, в неделя.

 

velikov

 

28-годишният добричлия получава от “ФИБА Свят” официално писмо, с което се потвърждава, че получава правото да ръководи международни мачове в понеделник вечерта. Така българите, международни съдии в този спорт, стават осем.

 

„Това е изключително признание за моя труд”, сподели за Добрич Онлайн Великов, който вече втори сезон ръководи мачове в мъжката НБЛ и е сред най-прогресиращите наши млади съдии.

Мечтата му е да свири във финалната четворка на Евролигата и екипът на Добрич Онлайн му пожелава тя да се сбъдне.

 

venci_velikov