Реал би Барса и докосва рекордна титла

Каталунците паднаха от кралския клуб с 1:2, Роналдо вкара 42-ия си гол този сезон в Примера дивисион и задмина Меси.

Реал би Барса и докосва рекордна титла
Барселона загуби у дома от вечния си враг Реал (Мадрид) с 1:2 в голямото дерби на Испания от 35-ия кръг на Примера дивисион и на практика загуби шансове за защита на титлата си. Сами Кедира (17) и Кристиано Роналдо (73) донесоха първи успех на "белия балет" на "Камп Ноу" от пет години насам, докато за каталунците се разписа Алексис Санчес (70). С този успех „кралския клуб” е много близо до спечелване на рекордна 32-а титла на Испания. Освен това "белия балет" вече има 109 отбелязани гола за този сезон и по този начин подобри рекорда си от 107 попадения, реализирани през сезон 1989/90.

Треньорът на домакините Хосеп Гуардиола изненада с включването в титулярния състава на юношата Кристиан Тейо, а пред неубедителния напоследък Сеск Фабрегас бе предпочел Тиаго Алкантара. В същото време Жозе Моуриньо използва същия стартов състав като при загубата в Мюнхен от Байерн с 1:2 в първия мач между двата тима от полуфиналите в Шампионската лига.

Мачът на „Камп Ноу” изненадващо започна с лек натиск на гостите от Мадрид, които още в 4-ата минута бяха близо до откриване на резултата, но ударът на Кристиано Роналдо бе избит от вратаря на Барса Виктор Валдес в корнер. Постепенно каталунците взеха инициативата, но играта им не вървеше и те трудно стигаха до голови положения пред вратата на Икер Касияс. В 17-ата минута Анхел Ди Мария изпълни корнер, а Валдес не се намеси убедително след ненесения от Пепе удар с глава. Карлес Пуйол също не успя да изчисти топката, която бе чукната от Сами Кедира във вратата за 0:1. При този гол останаха съмнения, че Кедира се намира в положение на засада, но играчите на Барса не оспориха попадението. Отговорът на каталунците дойде в 27-ата минута, когато Лионел Меси изведе със страхотен пас Шави зад отбраната на гостите, но халфът не успя да преодолее Касияс и стреля в аут. Това бе и единственото по-сериозно положение за домакините, които до края на първата част наложиха своя стил на игра с продължително разиграване на топката, но не намериха път към вратата на Касияс.

След почивката Барса продължи да разиграва с множество пасове, докато играчите на кралския клуб се бяха прибрали плътно в своята половина и дебнеха своите шансове на скоростни контраатаки. В 67-ата минута мощен удар на Шави от далечна дистанция профуча покрай вратата на Касияс. Три минути по-късно усилията на каталунците най-накрая дадоха резултат, след като първо Иниеста изведе със страхотен пас Кристиян Тейо, който стреля слабо и Касияс отрази. След това обаче последва добавка на Тиаго Алкантара и нова намеса на Касияс, който нямаше какво да направо срещу появилилия се отнякъде Алексис Санчес, който с удар отблизо изравни за 1:1. Радостта на каталунците трая твърде кратко, тъй като в 73-ата минута „белия балет” организира светкавична контраатака, при която Месут Йозил даде страхотен пас към Кристиано Роналдо, който сам срещу Валдес не сгреши за 1:2. Това бе 42-о попадение през този сезон за португалеца, който излезе начело в голмайсторската листа на Примера дивисион. Роналдо има само един гол повече от звездата на Барса Лионел Меси. Това попадение прекърши устрема на каталунците, които до края на мача не съумяха да създадат сериозни положения за ново изравнително попадение. В самият край дори кралският клуб успя да се настани пред вратата на Валдес и да изпълни няколко последователни корнера, които обаче не доведоха до нищо.

В крайна сметка Реал (Мадрид) напълно заслужено спечели трите точни и на практика си подпечата шампионската титла, която не бе печелил от 2008 година насам. „Белият балет” е лидер с 88 точки, докато каталунците са втори с 81 пункта, а до края на сезона остават 4 кръга.