Служители на НСО работят за организираната престъпност, Дянков готви данъчна полиция...

Вестниците в понеделник публикуват разкритията на бившия служител на НСО Николай Марков, че кадри на службите работят за организираната престъпност
„Всички знакови престъпници и в момента са с охрана от НСО, разкри бившият служител Николай Марков.

Служители на НСО работят за организираната престъпност, Дянков готви данъчна полиция...
Той обясни, че шофьори и охрана от службата работят едновременно и за държавата, и за организираната престъпност. Марков, който бе уволнен от НСО по времето на експрезидента Георги Първанов, даде пример със защитен свидетел по делото "Наглите", който обявил, че докато е работел за НСО, му е поръчано убийство. Това малко доказателство ли е, запита бившият бодигард. Той разказа, че в службата е имало назначени ловци, които всеки уикенд трябвало да организират ловни излети на Първанов. Те го придружавали и обстрелвали животни в българските резервати. Междувременно Сергей Станишев отхвърли твърденията на депутата Яне Янев, че Националната разузнавателна служба е финансирала ловни оргии на Първанов. Когато се отправят такива обвинения, трябва да имаш факти, добави лидерът на БСП... Министърът на отбраната Аню Ангелов коментира пред БНР, че не може да се ангажира кои от изнесените данни за злоупотреби в разузнаването са истина. Той обаче смята, че НРС трябва да мине към правителството, тъй като президентът няма нужния апарат, с който да я управлява и контролира." - пише в. „24 часа".
 
В Националната служба за охрана (НСО) е имало ловци, назначени в първи отдел на службата, които били ангажирани само с това всеки петък, събота и неделя да организират лов. "Ходеха с Първанов и отстрелваха животни в българските резервати", заяви пред БНР бившият гард от НСО и уволнен от предишния президент Георги Първанов след скандал Николай Марков. В последните дни Марков стана чест гост на телевизии и радиа, а думите му бяха препредавани от информационните агенции. Той припомни твърденията си от 2006 г., когато публично заяви, че от 2002 г. службата събира нерегламентирано информация за охраняваните от нея лица. Това стана и повод за скандал, довел до неговото уволнение. Вчера той каза, че бившият държавен глава е събирал данни за личния живот, навици и действия за фигури по високите етажи на властта. Днес той продължи атаките, като потвърди твърденията на лидера на РЗС Яне Янев за нерегламентиран лов на Първанов. Вчера Първанов нарече груба партенка и поредна димка твърдението на лидера на Янев, че с пари на НРС са плащани негови ловни пътувания. "Как Първанов намира очи да лъже, като и аз съм бил свидетел на това как 10-15 души от НСО се занимаваха само с това да организират лов и да го придружават на тези излети", разпалено заяви днес Марков по БНР. Той отново повтори думите си, че всички знакови престъпници имат за охрана и шофьори гардове от НСО и в момента, които са работили за тях, докато са били служители в спецслужбата..." - допълва темата в. „24 часа".
 
Традиционно всекидневниците следят работата на министрите.
 
В. „Труд" информира, че финансовият министър Симеон Дянков подготвя създаването на данъчна полиция: "Държавата е на път да се сдобие с поредната специализирана полиция - този път данъчна. Приоритет на финансовия министър Симеон Дянков до края на мандата е инспекторите да получат дознателски функции. Това съобщил самият той на националното съвещание на данъчните в края на миналата седмица. Миналата година собствена полиция си направиха Столична община и Агенция "Митници", асамо преди дни земеделският министър Мирослав Найденов призова да се направи зоополиция срещу бездомните кучета. Данъчната полиция вероятно ще ускори делата срещу криещите налози. Но опитът от времето, когато ревизорите имаха подобни функции, сочи, че с тях може и да се злоупотребява. След като дадоха разследващи правомощия на митничарите, управляващите смятат да правят и данъчна полиция. Финансовият министър Симеон Дянков е заявил пред националното съвещание на данъчните, което се проведе на 18 и 19 април в София, че негов приоритет през мандата е служителите на Националната агенция за приходите (НАП) да получат дознателски правомощия, както това стана в митниците, научи "Труд".
 
От своя страна в. „24 часа" съобщава за съкращения на служители във външното министерство поради липса на ценз: "Николай Младенов е твърдо решен да съкрати тези, които не съответстват на изискванията, въпреки номерата, които му правят бюрократите. Поне 130 души от Министерството на външните работи ще бъдат съкратени, като от тях 20-ина директно ще отидат на пазара на труда, защото не съответстват на изискванията за ценз, владеене на езици, компютърна грамотност и психическа стабилност. Това заяви пред "24 часа" външният министър Николай Младенов вчера. Той уточни, че до дни трябва да приключи проверката на служителите в цялата система на МВнР за съответствия по Закона за дипломатическата служба.
 
„Стандарт" информира, че министрите и депутатите са се заели спешно да внедряват европейските директиви в българското законодателство, след като Брюксел заведе две дела срещу България: „Срещу София са започнати и девет наказателни процедури. Това става ясно от отчета за изпълнение на плана за действие за 2012 г., който беше одобрен на последното правителствено заседание. Делата в Страсбург са заведени на 29 март заради забавяне на новата методика за инфраструктурните такси и на референтния документ за състоянието на железопътната мрежа. Само заради либерализацията на енергийния пазар срещу София са започнати две наказателни процедури. Другите са за забавяне на наредби, засягащи биогоривата, за придобиване на квалификация "монтажник", за внедряване на интелигентните транспортни системи в областта на автомобилния транспорт и за останалите видове транспорт. Планът за действие за 2012 г. включва 221 мерки, от които 80 са със срок на изпълнение до 31 март. От тях са изпълнени 47-59%. Като слабост в доклада се посочват недобрата координация между ведомствата, отговорни за въвеждането на директивите на ЕС, и дългите периоди на вътрешноведомствено и междуведомствено съгласуване на проектите на актове, което води до неспазване на сроковете за внасяне в Министерския съвет и изоставане при изпълнението."
 
Всекидневниците съобщават и за кражби на гориво от БДЖ.
 
В. „Дневник" пише, че ежемесечно са присвоявани от 30 до 50 тона гориво: "Разкрита е сериозна организация за кражба на гориво в екипировъчния пункт за локомотиви в Свиленград, съобщи управителят на "БДЖ - Товарни превози" Пламен Джуров. Късно в събота вечерта е извършена внезапна проверка в екипировъчния пункт за локомотиви в Свиленград. "Имахме информация, че на територията на Димитровград, Свиленград, Харманли и Симеоновград е създадена организирана група от наши служители, предимно локомотивни машинисти, с основната цел източването на гориво от локомотивите на територията на Капъкуле в съседна Турция, тъй като ние извършваме маневра между Свиленград и Капъкуле. Там стават прехвърлянията на влаковите композиции", уточни Джуров. Той и съуправителят на "БДЖ - Товарни превози" ЕООД Ивайло Иванов са извърши внезапната проверка снощи около 22.00 часа... Общото количество на горивото, което е намерено, е около 120 литра, собственост на БДЖ. Отделно във всяко едно от гардеробчетата имаше много и най-различни видове маркучи, пропки, заготовки за точене на гориво, кранчета, ръкавици, парцали и всякакви подобни приспособления..."
 
В. „Сега" също отделя място на темата: "Ръководството на БДЖ се похвали, че е разкрило схема за кражба на гориво от локомотивите. Управителят на "Товарни превози" в дружеството Пламен Джуров съобщи, че при внезапна проверка в екипировъчния пункт в Свиленград е разкрита група от машинисти, които източвали гориво от машините... "Основната цел на групата е била източването на гориво от локомотивите на територията на Капъкуле в съседна Турция, тъй като ние извършваме маневра между Свиленград и Капъкуле. Там стават прехвърлянията на влаковите композиции", уточни Джуров. При проверката в шкафчетата на машинистите са открити туби от 35-40 литра. Освен това навсякъде е имало пълни с гориво 10 -12-литрови бутилки от минерална вода. "Общото количество на горивото, което е намерено, е около 120 литра, собственост на БДЖ. Районът на Свиленград и Димитровград не е електрифициран и затова се използват дизелови локомотиви. Втора кражба на гориво е разкрита в локомотивното депо в Дупница, каза още шефът на "Товарни превози". В шкафчетата на служители там са открити 59 литра дизел в туби и бутилки. Други 15 литра пък са намерени в служител на охраната. "Това най-вероятно е или от наша машина, или от цистерна, която е в близост до локомотивното депо", обясни Джуров."
 
Вестниците продължават да следят и спора между Би Ти Ви и продуцента Магърдич Халваджиян.
 
„Би Ти Ви ще съди за клевета продуцентите на "Господари на ефира" и "Пълна лудница" Магърдич Халваджиян, Джуди Халваджиян и Асен Чанков. От телевизията обявиха и че прекратяват договора на Халваджиян като един от членовете на журито в друго продуцирано от него предаване - "България търси талант". На 11 април на пресконференция продуцентите обясниха, че са били принудени да спрат "Господари на ефира" и "Пълна лудница", тъй като през последните 6-7 месеца от телевизията им били налагали цензура и оказвали натиск върху репортажи. От Би Ти Ви отрекоха обвиненията и призоваха "Глобъл вижън" да даде писмено разрешение да бъдат оповестени договорите за двете предавания. От продуцентската компания заявиха, че са съгласни... "Имат право да ме махнат от журито, както и аз като продуцент имам това право", обяви пред "Труд" Халваджиян.
Той изрази надежда делото за клевета да бъде разгледано бързо в съда и да има произнасяне до 2 месеца, а не след години. "Имаме писмени доказателства за натиск от Би Ти Ви, които са дори с гриф конфиденциално", коментира той. Според Халваджиян телевизията принудила продуцентите да не излъчват "Господари на ефира" и "Пълна лудница" освен чрез натиск и като спряла плащания към фирмата им. За тези средства "Глобъл вижън" щяла да води дело срещу Би Ти Ви." - пише "Труд".
 
Вестник „Сега" също помества публикация по темата: „След десетдневно изчакване на писмено съгласие от страна на Global Vision bTV да оповести договорите за предаванията "Господари на ефира" и "Пълна лудница", телевизията прекратява публичната дискусия по частния търговски спор между двете страни, съобщават от bTV. Оттук нататък спорът ще бъде решен по съдебен път, като екипът на медията ще заведе дело срещу продуцентите, за да защити доброто си име от техните клеветнически твърдения и абсурдни обвинения в цензура. От телевизията припомнят, че на 12 април bTV се е съгласила да участва в обща пресконференция с Global Vision, след като договорите между страните бъдат предварително публично оповестени. "Телевизията даде по-дълъг от обичайния едноседмичен толеранс за официална реакция от страна на продуцента, но до вчера, 21 април, съгласие за предварително разкриване на договорите не постъпи в bTV. За медията това е ясен знак, че продуцентът не желае да даде на телевизията възможност да се защити от клеветите му по друг начин, освен в съда.
След като Магърдич Халваджиян не прие поканата на bTV да се оттегли достойно от всичките си съвместни проекти с телевизията, bTV прекрати едностранно договора му като жури на "България търси талант" - във връзка с гореописаните факти, заради многобройни договорни нарушения в качеството му на жури и на представляващ компанията Global Films, изпълнителен продуцент на "България търси талант", посочват от телевизията. На пресконференция на 11 април Магърдич Халваджиян заяви, че bTV започва да налага цензура на "Господари на ефира". "И преди е имало натиск, ние не сме се поддавали. Седим зад гърба на екипа на предаванията и подкрепяме материалите. Това е нашето чувство за свобода", продължи Халваджиян. Ние сме изградили имидж бъдейки точни, никога не сме позволили някой да ни използва като маша в ръцете си, допълни на пресконференцията продуцентът на "Господари на ефира" и "Пълна лудница". Свалянето от ефир на двете предавания е решение на "Глобал вижън", не на bTV, каза тогава Халваджиян. "Много е лесно да кажеш, че не сме прецизни в договора си. В изявлението на bTV се вижда липсата им на доводи, то е жалко и смешно", каза още продуцентът. Още по-остро Халваджиян коментира писмото, изпратено от ръководството на bTV до водещите на "Господари на ефира" и "Пълна лудница", наричайки го мерзко и ниско. Според Халваджиян с това се цели разделянето на водещите и продуцентите."
 
В. „Стандарт" публикува интервю с Магърдич Халваджиян, който заявява, че не може да се противопостави на отстраняването му от "България търси талант", но ще продължи да снима сериала "Седем часа разлика": „Няма друг начин. За "България търси талант" аз имам индивидуален договор с Би Ти Ви като член на журито. Така че това е абсолютно в техните права. Това е  единственото, което те могат да направят. И те го правят. Това също показва много неща... Ние ще си ги съдим по съвсем други параграфи. Аз не се махнах от журито, защото не можех да си наруша договора. Те имаха право да го направят и го направиха. Сигурно се чувстват големи и значими с това си действие... Сериалът ("Седем часа разлика" - б. р.) се снима, излъчва се и върви. Той е копродукция - колкото е моя, толкова е и тяхна. Там нищо не могат да направят."