Овощни градини и лавандулови насаждения създават фермери от Добруджа по мярка 214 на ПРСР

Сериозен е интересът и към мярка 141 за подпомагане на полупазарни стопанства.

Овощни градини и лавандулови насаждения създават фермери от Добруджа по мярка 214 на ПРСР
Завишен интерес към мярка 214 за агроекологични плащания по ПРСР отчита Областната служба за съвети в земеделието в Добричка област през последните години. Производителите се насочват основно към създаването на трайни насаждения и лавандулови стопанства. Биологичното растениевъдство е шанс за дребните и средните производители чрез мярка 214 да надградят и разширят фермите си и да станат конкурентоспособни, обобщи ръководителят на ОССЗ в Добрич зооинж. Маринела Георгиева.

Заявления по мярката за агроекологични плащания се подават паралелно със заявленията за директни плащания на площ и ангажимент на земеделската служба е да оказва помощ на производителите. Важно условие е фермерите, желаещи да се занимават с биологично производство, да имат предварително сключен договор с една от 10-те сертифициращи организации у нас, подчерта зооинж. Георгиева. Тази организация ще осъществява контрол в периода на конверсия на стопанството и ще издаде сертификат за производство на биологична продукция. Заявленията за агроекологични плащания постъпват ритмично в ОССЗ, до момента експертите са оказали помощ на 12 земеделски производители по мярка 214.

От 2008 г. до края на 2010 г. Службата за съвети в земеделието в Добрич е разработила 181 проекта по мярка 112 за подпомагане на млади фермери. На този етап специалистите оказват помощ при разработването на бизнес планове по мярка 141 за подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране. Само за един месец от отварянето на мярката в Разплащателна агенция са подадени 50 проекта от Добричка област, съобщи зооинж. Георгиева.