100 дка нови лозя бяха създадени край Кранево

Бели вина от сортовете Шардоне, Совиньон Блан и Вионие ще се произвеждат от тях

100 дка нови лозя бяха създадени край Кранево

Приключи засаждането на 100 дка лозови насаждения край добричкото село Кранево. То се извърши за три дни от 23 до 25 април включително. Масивът е собственост на Албена АД и се създава по мярката за преструктуриране и конверсия на винени лозя от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Финансирането е в размер на 300 хиляди лева, уточни Илияна Илиева – мениджър проекти в дружеството. Средствата се насочват както към засаждането, така и към изграждането на подпорни конструкции и съоръжения за защита на лозите от диви животни. Върху парцела са заложени основно бели винени сортове Шардоне, Совиньон Блан и Вионие.


 

Тези сортове са подбрани съвместно с френски пипиниери, уточни Галин Ганчев, изп.директор на „Еко агро“ АД. Дружеството ще извършва всички агротехнически мероприятия по отглеждането на лозето. Изборът на място за новите насаждения също е направен съвместно с експерти от Франция след извършване на почвени проби. Местността край село Кранево се характеризира със специфичен микроклимат, подходящ за лозови масиви.

 

От засадените бели сортове вина могат да се берат средно по 1000 кг грозде. Лозето ще влезе в промишлено плододаване след три години. Още през следващата ще се проследи добива му, като очакванията са до 200-250 кг, уточни Г. Ганчев. Той разясни, че създаването и отглеждането на лозовия масив осигурява и работни места. В зависимост от дейностите и сезона могат да бъдат наети до 40-50 души.

 

Дружеството „Еко агро“ обработва около 20 хиляди дка земя в Добричка област. Освен традиционните зърнено-житни и технически култури, се отглеждат и 1400 дка овощни градини от ябълки, череши, сливи, круши. В следващите три години се планира увеличение на площите с трайни насаждения от праскови и череши, уточни още Галин Ганчев. В сферата на зеленчукопроизводството също се развива активна дейност. До 30% от продукцията остава за нуждите на хотелите и за изхранването на туристите през активния летен сезон. По-голямата част от зеленчуците се изнася за редица европейски държави и Русия.