Май - слънчев и топъл

Май ще започне с горещо време, максималните температури ще стигнат до 33 градуса, става ясно от месечната прогноза на НИМХ към БАН. В средата на месеца ще има краткотрайни валежи, а в края времето ще е типичното за май.

Май - слънчев и топъл
От 28 до 33 градуса ще стигнат максималните температури през май, прогнозираха от НИМХ при БАН.

Въпреки очакваните летни градуси според метеоролозите те ще са около нормата за месеца. В рамките на обичайното ще бъдат и количествата валежи.

Минималните температури през май ще са между 3 и 8 градуса.

През първите десет дни на месеца ще е горещо и слънчево.

Постепенно обаче високите температури ще започнат да се понижават и влизат в нормата. През втората половина от десетдневието се очаква атмосферата да е по-лабилна и да има валежи, а температурите да са около нормалните. Тогава има вероятност и за градушки.

Неустойчивостта ще се запази и през първите дни от втората десетдневка, след което ще започне стабилизация. Между 15 и 18 май ще има краткотрайни валежи, а в края на периода ще е слънчево с високи температури.

През третото десетдневие времето ще остане топло, но с нормални за сезона температури. Преваляванията ще са краткотрайни, с локален характер – повече и по-чести през втората половина от десетдневието в планинските райони.  

Прогнозата за предстоящите четири почивни дни е, че в по-голямата част ще бъде топло и слънчево.