45-годишно производство в Добрич оцелява с оптимизъм

Предприятието "Елпром - Eл. табла" е създадено през 1967 година с първоначална дейност производство на електрически табла и впоследствие се развива във връзка с разширяването на пазарите в страните от бившия СССР. През 1997 - 98 година се приватизира чрез работническо-мениджърско и оттогава е частно акционерно дружество. Разговаряме с управителя на фирмата Нигохос Хубесарян.

45-годишно производство в Добрич оцелява с оптимизъм

На първи етап са закупени 75% от акциите, а в последствие и останалите 25% държавен дял. В момента дружеството произвежда елтабла и трафопостове. Фирмата е насочена към електроразпределителните дружества, защото основното й производство е предназначено за тях, а в зависимост от конюнктурата на пазара днес, се насочва и към ветроенергийните и фотоволтаични паркове. В момента се изпълняват поръчки за трафопостове за фотоволтаични централи на частни инвеститори в Ямбол, Русе, София.


 

p5280047_600


Фирмата е спечелила и двугодишен договор за обслужване на софийско електроразпределително дружество. Освен това се изпълняват поръчки за мините в Челопеч. В момента се опитват да стъпят и в "Асарел Медет". "Лошото е, че само за вътрешния пазар работим, навън не можем да излезем на този етап", споделя управителят на "Елпром" Нигохос Хубесарян.


"Междуфирмената задлъжнялост е обща болест, както ние дължим, така и на нас ни дължат, за съжаление. Аз съм директор от 1997 година. На следващата година положението беше горе-долу такова и сега се повтаря. Вероятно заради икономическата криза няма свободни пари. По мое мнение, много хора предпочитат да си държат авоарите в банките за лихва, отколкото да инвестират в нови дейности. На този етап бизнес климатът в България не е много добър. Миналата година също беше трудна, но имахме ръст с 30% на приходите спрямо 2010 година. За жалост и разходите са се увеличили."

 

Някои от старите максими са удачни и днесНякои от старите максими са удачни и днес


В момента в дружеството работят 30 души. Получават заплатите си редовно. "Стремим се да запазим нивото на кадрите, тъй като започват да липсват. Необходими са ни квалифицирани работници, които трябва да имат поне елементарна техническа подготовка. Необходимо е постоянство и от страна на ръководството за запазване на хората. Понякога, когато дори нямаме достатъчно работа, гледаме да ги запазим. Трудно е с производството и както виждате намаляха хората в Добрич, които се занимават с това. Дано да успеем да се задържим в бизнеса."

 

p5280049_600


Нигохос Хубесарян е член на Управителния съвет на КРИБ, която наскоро учреди свой клон в Добрич. Поканен е за участие в сектор "Енергетика" в комитета на работодателската органинзация в София. Не скрива оптимистичните си очаквания от дейността на конфедерацията и по-конкретно производителите да намерят свое лоби българското да се презентира и колкото може хората да разберат, че когато купуват наши продукти подпомагат икономиката на България.

 

p5280033

"Елпром - Ел. табла" има немски сертификати за качество, които "не са купени, а извоювани" и тази година извършва пресертификация, чрез което доказва, че държи на качеството. Много фирми се обръщат към тях, включително и чужди, особено за вятърните генератори. "Някои държави повече ценят собственото си производство от България", споделя Хубесарян и дава пример с ремонта на варненското летище - спечелилата търга фирма-изпълнител е турска и съответно възлага на турски подизпълнител изграждането на трафопостове и елтабла. И това според него не опира до цени, а до патриотизъм.

 

Затова очаква правителството да се обърне с лице към производителите и поне да се изпълни едно от основните им искания: при участие в търг, в критериите за подбор на фирма, да залегне това, че е член на дадена браншова организация. "За никого не е тайна, че в наддаването участват посредници, печелят търга и после възлагат поръчките на производителите, но разликата в цените вече е голяма и повечето средства остават у посредниците. Пък ние, за да поддържаме това качество все пак инвестираме пари: даваме за сертифициране, за машини. Просто това нещо трябва да се оправи, не може в един гараж, напр. да бъде излъчено същото качество като при нас и после този трафопост или елтабло да се приема на обектите. Това води до проблеми - запалват се понякога табла. Когато ние ги произвеждаме, ги изпитваме, издаваме съответните сертификати и т.н."


Много са проблемите при производителите и за съжаление през последните две години средства за реинвестиции не остават на "Елпром - Ел. табла". Последната инвестиция е отпреди 3 години.

 

p5280040_600


На този етап екипът мисли само за оцеляването на дружеството, като се надява тази година да е успешна и за в бъдеще да успее да внедри по-нови технологии. Специално във фотоволтаиците и като цяло във възобновяемите енергийни източници вижда развитието на фирмата Нигохос Хубесарян.


Формулата за успешен бизнес, специално за човек, който се занимава с производство е много работа и найстойчивост - няма да се откажем лесно, усмихва се енергетикът. Това ще доведе до успех в даден момент, надява се той и не скрива очакванията си за по-добри времена за производителите.

 

p5280031_600