Добрата идея и отстояването й са в основата на успешния бизнес

И много труд, споделя Тодор Колев Тодоров, създал и наложил на пазара марката „Келто”, като образец за чиста вода

Добрата идея и отстояването й са в основата на успешния бизнес

Фирма „Келто” е създадена през 2002 година. Тодор Колев се занимава с търговия и дистрибуция на безалколони напитки от 1991 година. Трапезните води тогава са нещо ново за България, а минералните източници в региона са на далечни разстояния.


 

Оттук възниква и идеята, в сърцето на безводна Добруджа да се произвежда вода на по-достъпни цени. Така бизнесменът се насочва към производството, пречистването и бутилирането на трапезна вода. Тези дейности стартират през 2005 годна. В началото работят само с 19-литрови опаковки, но постепенно завладяват над една трета от територията на страната.

 

През 2008 година започва бутилирането в малки опаковки – от 0,4 до 10 литра. Като всяко начало, стартът е много трруден, но днес вече вода „Келто” може да се срещне в областите от Североизточна, Северна централна и Западна България. Тодор Колев се надява през тази година да обхванат регионите София и Пловдив. От 2,5 години бутилират за Източна България марката „Дивна”, която е трапезна вода на „Девин”. От по-малко от месец вече в 19-литровите опаковки на „Келто” се бутилира само „Дивна”, с което обединяват усилията си на пазара с родопската компания.

 

p5280062_600


Каква е спецификата на производство?


Водата се извлича от земята чрез 1100-метров сондаж и следва едно голямо пречистване: минава през кварцови пясъци, йонно-обменни смоли, омекотява се до пълната нула – изключително мека вода и след още ред филтрации, преминава през метода обратна осмоза При него се отърсва по физически начин от онова, което е „полепнало” по молекулата на водата. Така получаваме една почти дестилирана вода, която е годна за ежедневна употреба, за приготвяне на храна за кърмачета, за малки деца. По-интересното при нас е, че имаме една много специфична опаковка и като разфасовки – 0,4 литра, литър, 1,8 литра и освен, като грамажи, като визия е много интересна -  дизейнът е хонконгски, бутилката е регистрирана в България.

 

p5280058_600_01


Всеобщо е мнението, че т.нар. питейна вода, всъщност не става за пиене…


Колкото по-чиста е водата, толкова по-добре за здравето ни. В много държави за пиене се използва само бутилирана вода, защото така се съхраняват микробиологичните й показатели. За да стане чешмяната вода, която наричаме питейна, годна за това, са необходими огромни съоръжения, непрекъсната химическа обработка и т.н.

 

p5280059_600


Колко души работят във фирмата, наложиха ли се съкращения?


Редуциране на персонала не е имало, напротив – увеличава се през годините, в момента работят 18 души. В началото на създаването на фирмата, когато се занимава само с търговия, служителите са единици. Увеличават се със старта на производството, още веднъж – при опаковането в малки бутилки.


 

Тодоров се надява и още да се увеличи екипът му с навлизането на нови пазари.

 

p5280060_600


Как се отразява кризата на този бизнес?


Ние бяхме малка фирма, но фирма, в процес на развитие. Несъмнено, то се забави, но при всички положения бяхме във възходяща линия. Имахме ръстове, които са естествени за човек, започнал от нулата.


Търговията или производството е по-благоприятната сфера за бизнес?


Всички сфери са ангажиращи и навсякъде е необходимо човек да вложи и труд, и умение, няма по-малко и повече рисково – и едното, и другото си има своите рискове. Производство без пазар няма, то винаги е обвързано с търговска част.


Капацитетът на производство в добричката фирма ще се разширява, нещо върху което ще наблегнат, докато партньорите им от „Девин” се грижат за продажбите.


Формула за успешен бизнес


Много труд, идеи и отстояването им!

 

p5280061_600