Варненец инвестира в Добрич от любов към моторните спортове

Всеки от нас е чувал репликите колко било трудно да се прави бизнес в Добрич и как тук нищо не вървяло. Примерите, че това не е точно така са много. Горните твърдения оборва и варненецът Преслав Петков, който вече второ лято стопанисва картинг пистата в двора на ОТМЕ в Добрич. И доказва, че бизнес в Добрич може да се прави - нужни са нюх къде има пазарна ниша, добра идея и любов към това, което правиш. С Преслав Петков ще ви срещнем в рубриката ни "Лицата на бизнеса".

Варненец инвестира в Добрич от любов към моторните спортове

Бизнесът му с картинг всъщност тръгва от Вълчи дол, макар и в доста по-скромни мащаби. Две лета Преслав държал малка писта – 240 метра (в Добрич е 580 метра). Градчето обаче е твърде малко за развитие на такъв бизнес, а видях нишата в Добрич, исках да продължа да се занимавам с картинг и така взех решение в началото на миналото лято да отворя пистата тук, коментира Преслав Петков – собственик и управител на „Прес карт“ ЕООД.


 

Картингите на пистата в Добрич са общо седемКолите на пистата в Добрич са общо седем 

 

Мотивира ме голямата ми любов към картинга и въобще към моторните спортове и бързите коли, споделя той. Затова и бизнесът не го приема само като работа, а го оприличава с хоби, любов и тръпка.

 

Картинг писта в Добрич 

 

Всъщност Преслав има и втора фирма – „Гергана и син 75“. Дейността й е търговия с хранителни продукти – подправки, сухи млека и други. Работи с много от големите фирми в нашия регион. Бизнесът върви успешно, но на него съм посветил само сутрините си, разкрива Преслав. От 12 часа на обед поне до 22 часа, а когато има клиенти и до по-късно, той е на картинг пистата в двора на ОТМЕ в град Добрич.

 

Картинг писта в Добрич 

 

От началото на юни до края на октомври, 7 дни в седмицата, той е там. От една страна ми е приятно да го правя, от друга – работата е отговорна и искам лично да следя всеки детайл, включително дали например клиентът е сложил каската си правилно, защото с безопасността не допускам компромиси, обяснява собственикът на картинг пистата в Добрич. Всяка събота и неделя монтьор преглежда всички коли и сменя гумите. Машините трябва да са винаги здрави и в перфектно състояние.

 

Преслав ПетковПреслав Петков 

 

Най-голямо удоволствие изпитва от работата с деца. Не отбивам номера като някои колеги в страната, искам децата да се научат да карат добре, казва Преслав. Ако детето не се е качвало досега на картинг задължително първо излиза само на пистата. Много деца от Добрич имат нюх към картинга и лесно усвояват тънкостите, уча ги колко да отворят завоя, кога и колко да задържат спирачката.

 

Помощта към децата напрактика е безвъзмездна, заплаща се стандартната цена на обиколка.

 

А тя е най-ниската в страната – 1 лев. При групи от поне 4 човека или при заплащане на над 10 обиколки винаги има бонуси и цената пада дори под левче. Масово в България обиколката струва по 2 или дори до 3 лева.

 

Картинг писта в Добрич 

 

Преслав категорично не се съгласява с нашето предположение, че добричлии явно сме неплатежоспособни. Обосновава ниската цена с желанието му за повече клиенти. Предлагам достъпна цена, за да дойдат повече хора и да заобичат автомобилния спорт, предпочитам повече клиенти при ниска цена, отколкото същата печалба от по-малко хора и по-високи цени, споделя Преслав.

 

И клиентите наистина са от всички групи, а не само младежи. Пистата предлага специализиран детски картинг за деца от 7 до 10 години. Сред клиентите има и възрастни хора, както и много момичета и жени, които впечатляват със завидни шофьорски умения. Теглото също не е ограничение, щом наскоро картинга безпроблемно подкарал 150-килограмов мъж. Пистата в Добрич привлича любители на автомобилния спорт и от Балчик, Каварна, Генерал Тошево и други.

 

Картинг писта в Добрич 

 

Да държиш картинг писта е скъпо начинание, споделя още Преслав. Всяка гума, част или аксесоар се поръчва онлайн от Италия или Германия.

 

Пистата в Добрич е една от едва 15-те в страната. Само 5 от тях са професионални и на тях се провеждат републикански състезания. Останалите 10, подобно на тази в Добрич, са любителски. Колите са същите, но разликата е, че професионалните писти са по-гладки, с по-големи прави и овали.

 

Картинг писта в Добрич 

 

Имам амбицията постепенно нещата в Добрич да се развиват все по-професионално, разкрива плановете си Преслав.

 

Доказват го инвестициите от тази година. Новостите през това лято са напълно професионалният спортен картинг, който може да развие до 140 км/ч (за сравенение останалите коли имат максимална скорост до 80 км/ч.), детският картинг, новата конфигурация на самата писта, която е и по-дълга с над 40 метра - вече е 580 метра. Картинг пистата в Добрич вече разполага и със система за засичане на времето, която показва множество показатели като средна скорост, най-добра обиколка, време на последната обиколка.

 

p7090025_600 

 

В Добрич съм най-вече от любов към автомобилните спортове, искам да науча децата в този град да карат картинг, а възрастните да има къде да разтоварват с мотоспорт, завършва нашия разговор Преслав.

 

При огромен интерес от страна на учасници и зрители на 24.09.2011 на пистата се проведе първото в Добрич състезание за Купа При огромен интерес от страна на участници и зрители на 24.09.2011 на пистата се проведе първото в Добрич състезание за Купа "Добрич Онлайн" за мъже, жени и деца