70 години от единственото посещение на цар Борис ІІІ в Добрич

70 години от единственото посещение на цар Борис ІІІ в Добрич
На 1-ви ноември се навършват 70 години от първото и единствено посещение на цар Борис ІІІ в Добрич. Отбелязваме и 20-годишнина от именуването на площада пред община Добричка, както и от създаването на барелефа с лика му.
„Той идва тук на 1 ноември 1942 година сутринта (неделя, Ден на народните будители и имен ден на царицата) неочаквано, неофициално, придружен от княз Кирил, ген. Жечев и царската свита”, пише Любен Бешков, в отговор на публикация на Михаил Топалов – Памукчиев във в. „Българска корона”, че царят е гостувал в новоосвободения добруджански град на 25 септември 1940 година.
 
pa220007_600_02 

Безусловно доказателство за датата на гостуването, не е само паметта на добруджанци, както пише Бешков, но и подписът на цар Борис ІІІ в Почетната книга на кметството, под който стои датата: 1. ХІ. 1942 г. Може би е имало и послание, или поздравление към жителите на Добрич, но се е запазил само листът с подписите на царя и княз Кирил.
 
pa300001_600_01 
 
„Тогава населението на Добрич за първи път посреща въодушевено своя цар. На площад „Свобода” бил отслужен молебен. Царят и придружаващите го участват в службата, след което  изслушват вдъхновеното слово на гимназиалния учител Атанас Атанасов и приемат церемониалния марш на войскови части, ученици и гражданството. Придружен от началника на гарнизона, полк. Добрев, кмета на града инж. Бъчваров, околийския управител Градинаров, коменданта плок. Златаров и други официални лица, царят посещава общината, където се разписва в златната книга на града (която Бог знае къде е дяната или унищожена)...”, пише още Бешков. Всъщност страницата с подписите е съхранена от уредничката в Регионалния исторически музей Лора Савова.
 
Кметът Първан Бъчваров посреща цар Борис ІІІКметът Първан Бъчваров посреща цар Борис ІІІ 
 
По-нататък Любен Бешков разказва, че царят „води разговори с граждани и представители на обществени организации. От името на женското дружество „Майчина грижа” той приема дар от добруджанките – бродирани с шевици и златни класове покривки.”
 
Гимназиалният учител Атанас Атанасов приветства царя на пл. „Свобода”Гимназиалният учител Атанас Атанасов приветства царя на пл. „Свобода” 

Веселина Малчева, която тогава е била 9-годишно дете, отива с баба си пред кметството за среща с царя – то се е помещавало в сегашната сградата на община Добричка. Борис ІІІ слиза от колата си, приветства с няколко думи дванайсетте жени в траурни черни облекла, дошли да го видят. Той ги поздравява за достойните синове и съпрузи, които са дали живота си за България. След това Негово Величество се ръкува с всяка от майките и вдовиците. Ръкува се и с бабата на Веселина – Станка Попова, изгубила съпруг и син, казва нещо и на нея, както и на останалите жени, но Веселина е малка и това не я вълнува особено - детето се впечатлява, от факта, че царят няма никаква охрана и че може да е толкова близо до него, колкото до баба си!
 
Цар Борис ІІІ сваля шапка в знак на почит пред градския свещеник на пл. „Свобода”Цар Борис ІІІ сваля шапка в знак на почит пред градския свещеник на пл. „Свобода” 
 
Днес на фасадата на община Добричка има барелеф с лика на Борис ІІІ, а площадът носи неговото име. Автор на скулптурата е Никола Богданов и той я създава в знак на признателност на добруджанци за заслугите на Борис ІІІ за връщането на Южна Добруджа в пределите на България. Годината е 1992-ра.

След срещата пред общината, шествието слиза към площад „Свобода” и докъдето поглед стигне е осеяно с народ, споделя още Веселина Малчева. „Същия ден следобед високият гост посещава за кратко време с. Пчеларово, където се отбива в училището, читалището и в дома на своя приятел Петко Ганев. През този и на другия ден той е в Генерал Тошево, Каварна, Шабла и Балчик." пише още Любен Бешков.
 
Ученическите знамена пред царя – 1.11.1942 годинаУченическите знамена пред царя – 1.11.1942 година 
 
Статията е реализирана със съдействието на РИМ - Добрич

Споделете в социалните мрежи:

Google+