Изкуството да правиш добро

Време е за поредната доза позитивно мислене, поднесено ни от Златина Стефанова - авторката на рубриката "Гласът на младежта". В нея всеки петък тя ни споделя вижданията си по темите, които я вълнуват. Доброта - толкова прекрасна дума, а същевременно сякаш позабравена и все по-рядко използвана. Какво представлява добротата, какви форми може да има и защо винаги ще си остане морална ценност ще научим от 17-годишната Златина, 11-класничка във Финансово - стопанска гимназия "Васил Левски" - Добрич.

Изкуството да правиш добро

Изкуството да правиш добро  



Какво за вас е добротата? Задавали ли сте си този въпрос някога? Аз си го задавам всеки ден и стигнах до отговора, че добротата може да се проявява чрез многобройни форми.

 

Искам да ви разкажа няколко житейски истории, които са за похвала. Имам приятел, който ми разказа как всеки ден виждал един и същ клошар на едно и също място, който проси. Този мой познат много искал да помогне, но знаел, че ако му даде пари, бездомникът ще си купи цигари или алкохол. Затова му хрумнала идеята да напазари храна и да я даде на клошара, за да е сигурен, че ще се нахрани. Ето това показва, че когато имаш желание да направиш дорбро, ще намериш начин!

 

Друга похвална постъпка е, че имам познати, които не хвърлят старите си дрехи в контейнера, а ги носят в дома за сираци. Това е толкова прекрасно, защото децата от домовете нямат изобилие от дрехи като нас.

 

От няколко години насам имам традиция всяка пролет да почиствам боклуците около моя блок. Смятам, че това също е правене на добро, но към природата.

 

Също така много обичам да храня бездомните кучета и котки и това е правене на добро към животните.

 

Това е малка част от житейските примери, които мога да дам. Всъщност те са многобройни, което ме кара да си мисля, че хората започват да стават по-добри.


За жалост понякога хората, които правят добрини са хората, които страдат най-много. Това е една много болезнена истина. Както казах отначало добротата може да се проявява чрез многобройни форми. Има още един вид добро, който не съм споменала - да си добър към някого повече отколкото заслужава. Бих казала, че това е много голямо добро, но за жалост и най-неоцененото! Сигурна съм, че на всеки, който чете това му се е случвало да се отнася добре към някой, на когото да не му прави впечетление. Започнете ли да страдате от това, че сте прекалено добри знайте, че е дошъл моментът да правите добро само на хората, които го оценят.


И на мен постоянно ми правят добрини. Тук е моментът да изкажа големи благодарности на всичките ми приятели и семейството ми, които винаги са ме радвали и са ми правили добро.

 

За мен правенето на добро е изкуството да направиш нещо от сърце и да го хвърлиш зад гърба си. Сигурно се чудите как така да го хвърлиш зад гърба си? Виждала съм много хора, които правят добро и след това го натякват постоянно. За мен това е безсмислено! Просто трябва да направиш нещо хубаво и да забравиш, че си го направил без да го повтаряш и да се възгордяваш. Прави добро, но от сърце и ако смяташ да направиш нещо хубаво, но насила, то по-добре не прави нищо. Запомни, че на сила хубост не става. Всъщност когато правиш добро за някого, правиш добро и за себе си, защото и ти се чувстваш добре от това, което си направил. В повечето случай, когато направиш добро след време то ти се връща. Може да не е веднага, може дори да минат месеци, но то ти се връща и така на теб също ти се случва нещо хубаво.

Научиш ли се да правиш добро, значи си се научил на всичко!

 

img_1900_600