Приятелите - по-добре малко, но истински

Какво е приятелството, защо трябва да ценим истинските си приятели и на какво ни учат фалшивите - това ще ни каже авторката на рубриката "Гласът на младежта" Златина Стефанова. Тя е на 17 години, 11-класничка във Финансово - стопанска гимназия "Васил Левски" - Добрич и всеки петък споделя с читателите на Добрич Онлайн своите мисли по темите, които я вълнуват. И тъй като този път темата е за приятелството, в края на статията Златина ще се обърне към най-близките си приятели, за да им каже нещо специално!

Приятелите - по-добре малко, но истински
Приятелите - по-добре малко, но истински
 
Всеки от нас си има няколко човека, които обича и закриля. С една дума всеки от нас си има приятели.
 
Приятелството съществува под две форми – истинско и фалшиво.
 
Първо ще разгледам истинското другарство. То е нещо прекрасно, но само ако си убеден, че хората, които наричаш близки са истински към теб. Аз съм се убедила в това и списъкът ми с приятели се намали. Нека не забравяме обаче, че не количеството е важно, а качеството. Истинското приятелство е нещо, което трябва да се пази и съхранява.
 
Приятелите са способни да те разберат тогава, когато и ти самият не можеш да се разбереш, да са до теб тогава, когато никой друг не е и винаги да ти казват кое за теб е най-добро, без в мислите им да има капка зло. Аз имам такива приятели и съм горда и благодарна!

За жалост съществува и фалшиво приятелство. Оказва се, че зад него стоят лицемерни хора. Това е нещо гадно, особено ако си патил от подобен вид приятели. Това са хора, които ти се усмихват в лицето, а зад гърба ти правят съвсем противоположни действия. Ти мислиш тези хора за приятели и им се доверяваш. Рано или късно те си махат маската и ти разбираш какви са в действителност. Когато разбереш това те боли адски много и искаш всичко това да не е истина. Чувстваш се разочарован и не можеш да повярваш, че хората, които си мислил за приятели може да  се окажат най-големите ти врагове. Точно затова има поговорка, която гласи – Господ ще те пази от враговете ти, а ти се пази от приятелите си.

Лично аз и повечето тийнейджъри на моята възраст са се запознавали с истинското и фалшивото приятелство. Няма място за съжеление, че сте се залъгвали с фалшиво приятелство. Пазете близките си приятели и никога не ги наранявайте. Бъдете честни пред тях и зад гърбовете им. Това ще покаже, че наистина държите на тях. Забравете за фалшивите приятелства. Радвайте се, че сте срещали такива хора, защото те са ви направили по-внимателни и предпазливи.
 
Фалшивите приятели могат да ви научат само на едно нещо – какви да не ставате никога!
 
Не трябва да позволявате на хората около вас да ви променят без да се усетите и след това да съжaлявате.

Човек без приятели е като картина без рамка – красива ще е, но нещо ще липсва!

 
Подари приятелството си само на онзи, който знаеш, че ще го запази!

Искам да благодаря на всички мои приятели, че са винаги до мен, дори понякога да не заслужавам. Държа много на вас и мисля, че съм ви го доказала. Обичам ви!
 
Златина със своята много добра приятелка Ирина СтояноваЗлатина със своята много добра приятелка Ирина Стоянова