Топла напитка, стимулираща имунната система

В рубриката "Здрави и красиви" вече ще ви предложим авторски материали на Анна-Александра Богдева. Тя е родена в София, но вече живее в Добрич, студент последна година в специалност "История и теория на културата" в Софийски университет "Св. Климент Опридски". От няколко години тя се интересува и занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство и други алтернативни начини да направи света по-усмихнат, смирен и чист. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ще ни предложи текстове, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, ще споделя свои мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, ще показва различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции, засягащи гореспоменатите теми.

Топла напитка, стимулираща имунната система

Топла напитка, стимулираща имунната система



Макар, че вече изпращаме зимата, рецептата за домашна напитка, стимулираща имунната система и действаща противогрипно, е необходима по всяко време на годината, когато се почувстваме неразположени, поради настинка или грип. Съставките на рецептата са едни от най-силните познати природни медикаменти.

Съставки:
1 ч. л. Годжи бери или императорски плодчета

10-15 грама пресен джинджифил
ч.ч / 350-400 мл. изворна или трапезна вода
половин лимон
1 с. л. мед

Начин на приготвяне:
Водата се загрява на огън или котлон, не в микровълнова. През това време се настъргва или нарязва на дребно, добре измит, пресният джинджифил, добавя се 1. с. л. годжи бери.  Заливат се с гореща, но не вряща вода и се захлупва да се запари за 3-4 мин. След това се добавя половин изцеден лимон и 1. с. л. мед. /уверете се, че водата не е много гореща, защото медът губи лечебните си качества, когато е подложен на термична обработка. Ако  заболяването е съпроводено със стомашно неразположение или имате чувствителен стомах, не добавяйте лимон./

След като консумирате напитката ще усетите нейния сгряващ ефект. Съставките стимулират имунната, лимфната система и кръвообръщението.

 

topla_napitka_1_600