Житната трева

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от Анна-Александра Богдева. Тя е родена в София, но вече живее в Добрич. Тя се интересува и занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ще ни предложи текстове, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, ще споделя свои мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, ще показва различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции.

Житната трева

Житната трева

Житната трева (Triticum aestivum) е невероятна „супер храна”. Сокът от нея влива в организма вълна от витамини и минерали, които имат моментален ефект. Тя е един от най-богатите източници на витамини А, С, пълен спектър от витамини В - витамин В1, витамин В2, витамин В6, витамин В9 (фолиева киселина), витамин В12, включително В17, който има положителен ефект върху елиминирането на раковите клетки. Съдържа калций, фосфор, мед,  магнезий, натрий и калий. Сокът от житна трева е много полезен за анемични хора, тъй като съдържа органично желязо, лесно усвоимо за организма. Според това описание виждаме, че тя има множество приложения. Съдържа 92 от 102 микроелемента, които са установени в растенията.


 

Ето как тези нейни характеристики могат да бъдат използвани за лечение или профилактика:
1. Житната трева се използва за хлорофилна терапия. Като молекулярна структура хлорофилът наподобява тази на хемоглобина, така житната трева повишава способността на кръвта да пренася кислород до всяка клетка на тялото. Това снабдяване с кислород от своя страна води до пречистване от токсични натрупвания, повишава активността на лимфния поток и помага за бързото зарастване на рани.
2.  Съдейства за намаляване на кръвното налягане, като регулира кръвната захар.
3. Пречиства черния дроб. Освен по-разпространения метод за прочистване на черния дроб - два пъти в годината по пълнолуние със зехтин и лимон, съществува и друг - терапията с житната трева.  Той е също толкова ефективен и дори има позитивната страна, че не е толкова агресивен.
4. Поради фактът, че стимулира имунната система, богата е на минерали, витамини, микроелементи и ензими, житната трева има ефект и при косопад и посивяване на косата.


Сокът от житна трева действа като силно пречистващо средство и поради това може да се почувства световъртеж, замайване, гадене. Това е напълно нормална реакция, която индикира освобождаването на токсини. Терапията с житна трева трябва да започне с прием на малки количества – 25-30 грама първата седмица, сутрин на гладно до половин час преди хранене. Постепенно дозата може да се увеличи до 2 х 30 грама, а при лечение на по-сериозни заболявания до 3 или 4, като този режим се съобразява с диета и спецификите на организма.


За пълноценно усвояване на витамините и минералите сокът трябва да се консумира веднага след изстискване.

 

Всичко казано до тук е прекрасно, ако можем да се сдобием с въпросната житна трева. Това изобщо не е толкова трудно. Можем да я отгледаме бързо и лесно сами вкъщи.


Метод за покълване на житна трева у дома

Половин или едни килограм пшеница за покълване се накисва във вода за 24 часа. След това се разпределя в буркани, купи или други съдове, които са удобни за плакнене. Семената трябва да се плакнат по два пъти на ден, трябва да се отцеждат добре и да бъдат на стайна температура или дори на по-топло място. Това трябва да се прави в продължение на два дни, докато не започнете да виждате кълновете.

 

Следващата стъпка е да намерите подходящи съдове за засаждане на пшеницата. Най-добре е да са по-плоски тавички или други съдове, които се продават в магазините за цветя или градинските центрове, но можете да използвате и обикновени саксии за цветя.  Разстилате един слой пръст /най-добре е пръстта да е от място, за което сте сигурни, че почвата не е замърсена и има добро качество/, не използвайте смеските, които се продават в цветарските магазини, защото в тях има и химическа тор, която по-късно преминава в кълновете. Разстелете тънък около едни пръст слой почва и отгоре изсипете съдържанието на едни буркан или съд с покълнали семена. Те трябва напълно да покрият пръстта, като образуват плътен слой. Притиснете леко с длани семената, без да натискате прекалено. Завийте ги с вестник, картон или плат и ги поставете на топло място. Трябва да се поливат два пъти на ден. След като пораснат  3-4 см и пожълтеят ги открийте, за да имат достъп до светлина. Поливайте два пъти на ден. До 5-6 дни ще имате готова за изстискване пшеница.


По отношение на метода на изстискване най-добре е да си закупите машинка, предвидена за изстискване на житна трева, защото при извличането на сока с нея има най-малко окисляване. Друг вариант е да се блиндира или да използвате стандартна сокоизстисквачка, ако имате такава.

 

Анна-Александра Богдева