Фриганизъм

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от Анна-Александра Богдева. Тя е родена в София, но вече живее в Добрич. Занимава се активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ще ни предложи статии, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, ще споделя свои мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, ще показва различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции.

Фриганизъм

Последното десетилетие е белязано от теми, свързани с глобалното затопляне, влиянието на човека над околната среда и търсенето на алтернативи за водене на устойчив и природосъобразен начин на живот. Всичко това ни кара да се замислим за нашата малка, но значима роля в този пъзел – как влияем чрез нашите действия на околната среда, какво правим, за да запазим природата и ресурсите за бъдещите поколения. Тук не става въпрос за втълпяване на чувство за вина и действия, мотивирани от него, а по-скоро за осъзнаването на последствията от нашите избори и за щастието, което идва с идеята, че можем да допринесем за един по-красив свят.


В тази статия ще ви запозная едно интересно и ново течение, възникнало в САЩ и набиращо все повече последователи. То не е религиозни учение, не е политически възглед, не е начин на хранене или lifestyle, но в същото време е всичко това взето заедно. Може да се каже, че отразява една по-радикална позиция по отношение на опазнаването на околната среда и пестенето на ресурси. Това ново течение се казва – Фриганизъм.


Етимологията на думата - Фриганизъм  е  от английските думи free (свободен) и vegan (веган – човек, който не консумира никакви животински продукти, включително мед, кожени и копринени изделия и други). Фриганизмът е алтернативен начин на живот с минимално участие в конвенционалната икономика и минимална консумация на ресурси. Движението се заражда в САЩ и  е свързано с различни практики като - превръщане на боклука в стока, осъществяване на акции за събиране на предмети, храна и други, които са изхвърлени, а са годни са консумация и ползване. Съществува доброволческа организация Food not bombs, която събира храна, приготвена за хвърляне от супермаркетите или намерена в контейнерите за смет и приготвя топла веганска или вегетарианска кухня, която се раздава на публични места. Създават се социални центрове или просто места, на които се организират Свободни пазари или Свободни магазини, от които можеш да вземеш или оставиш вещи, които не са ти нужни, които искаш да рециклираш и които на практика са безплатни. Не можеш да си купиш нищо с конвенционална валута, но понякога можеш да разменяш. Фриганите носят или дрехи, които са намерили при преравянето на боклука, такива, които са втора употреба или са направили сами. Използват се алтернативни валути, бартер, обмен на услуги или информация. Фриганите участват в акции на бойкот, насочени към корпоративни фирми, замърсяващи околната среда или злоупотребяващи с животни. Предвижват се с колело или пеша, за да не допринасят за замърсяване на околната среда.


Фриганизмът е по същността си едно движение, фокусирано върху рециклирането на стоки и намаляването на използваните от човека ресурси. На практика неговите представители протестират против загубата най-вече на храна. В САЩ тонове абсолютно годна за консумация храна се изхвърлят. Интересно е например, че крайчетата на тостерния хляб се изхвърлят, защото с тях не може да се направи сандвич еднакъв с останалите, както и всички плодове, зеленчуци и стоки, които нямат търговски вид. В същото време много хора гладуват в други континенти и дори в САЩ. Дали това е фанатично и радикално или е възможна алтернатива и начин на живот преценете сами?

 

Анна-Александра Богдева