За тученицата и други бурени

"Здрави и красиви" е рубриката на Анна-Александра Богдева. Авторката е родена в София, но вече живее в Добрич. Тя се занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ще ни предложи статии, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, ще споделя свои мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, ще показва различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции.

За тученицата и други бурени
В България има редица растения, които познаваме и смятаме за бурени, а всъщност те имат изключителни хранителни качества и лечебни свойства. Такива на пример са тученицата, глухарчето, листата на морковите, репичките и други. На много места в света тученицата се култивира и продава на не ниска цена. В Италия, Испания и Германия на пример тя е зеленчук, предпочитан за приготвянето на салати и други ястия, заради ценните свойства, които притежава. Латинското име на тученицата е Portulaca oleracea  и още в древността има сведения, че се е използвала за лечение на различни заболявания. Тя подсилва имунната система, има високо съдържание на Омега 3 мастни киселини, на витамини А, С, В и Е. Друг интересен факт за тученицата, който е валиден и за листата на растенията, чиито корени сме свикнали да консумираме – моркови, репички, цвекло и други – съдържание на определени витамини е от 5 до 10 пъти по - високо в листата от колкото в корена или образувания плод. Тученицата съдържа близо 8 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове, както и микроелементите калций, калий и магнезий. Листата на морковите, репичките и цвеклото съдържат много повече полезни вещества от  техните корени.

Може би ще се запитате как могат да се консумират?
Ето няколко лесни и много полезни рецепти. (Добре е да се консумират листата на растения, за които знаете, че не са пръскани с пестициди или други препарати, които могат да навредят на организма.)
 
Салата с листа от моркови и листа от цвекло или репичка
Накисвате и добре измивате листата на няколко моркова, цвекло и репички. Нарязвате ги на дребно, прибавяте малко магданоз, зелена салата и домат и подправяте с дресинг от зехтин, хималайска сол и лимон. По този начин няма да ви се струва много натрапчив вкуса на листата на морковите и ще приготвите нещо изключително полезно.

Салата с тученица
Накисвате и измивате тученицата. Откъсвате листенцата и ги поставяте в купа, смесвате с краставица, малко зелена салата и предварително изпечени кръгчета тиквичка. Подправяте с дресинг от лимон, малко мед, зехтин и хималайска сол. Макар, че голяма част от полезните свойства на тученицата се губят при термична обработка, можете да я приготвяте на пара със спанак, лапад и чесън или да я включвате в  други традиционни рецепти.
 

Анна-Александра Богдева