Как да третираме плодовете и зеленчуците

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от на Анна-Александра Богдева. Тя е родена в София, но вече живее в Добрич. Занимава се активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ще ни предложи статии, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, ще споделя свои мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции.

Как да третираме плодовете и зеленчуците
Всеки ден консумираме пресни плодове и зеленчуци, но най-често не ги третираме правилно. Преди да направим хубава салата, пресен сок или смути е добре да знаем, че трябва да почистим качествено продуктите. По тях често има остатъци от химикали, използвани при неорганично земеделие, бактерии, гъбички, паразити или техните яйца. Често ябълките и други плодове са покрити с восък, има остатъци от хербициди и торове. Ние поглъщаме всичко това, което не е полезно за здравето ни.

Най-добрият начин да измием  плодовете и зеленчуците всъщност не предполага просто да ги изплакнем с вода. Трябва да се съобразим и с качествата на самия плод – той може да е деликатен като ягодите, да има кора, която не употребяваме или други специфики, но въпреки това е добре винаги да ги третираме качествено преди употреба. Продуктите трябва да се накисват в хладка вода за около 15 минути, като във водата е добре да сложим лъжица сода, ябълков оцет, лимонов сок, сол или няколко капки екстракт от грейпфрут.

Ето как става това:
В купа с вода слагате продуктите и след това в чаша разбърквате супена или чаена лъжица сода, в зависимост от количеството на продуктите. Добавяте този разтвор към купата с плодове и зеленчуци и оставяте да престои 15 минути. След това изплаквате и продуктите са готови за употреба. Същата е процедурата и при третирането със солев или оцетен разтвор. При използването на концентрат от грейфрут трябва да капнете няколко капки - до три, в зависимост от количеството, което искате да почистите. По този начин голяма част от бактериите, паразитите, химикалите биват елиминирани и вие можете спокойно да ги консумирате. Промяната на PH-то, осъществено чрез алкален или киселинен разтвор (сода или киселина) убива бактериите, паразитите и техните яйца, разтварят се и остатъците от торове, пестициди и други химикали.

Третирайки правилно плодовете и зеленчуците осигурявате по-качествена и здравословна храна за цялото семейство.
 
Анна-Александра Богдева