Хората са създадени да се обичат, а предметите да се използват

Живеем в комерсиално и консуматорско общество, в което ценностите са тотално изкривени - за много хора колата, апартаментът и дрехите са поставени по значение дори пред семейство и приятели. Не трябва никога да забравяме, че хората са създадени да се обичат, а предметите да се използват. В това ще ни убеди Златина Стефанова - авторката на рубриката "Гласът на младежта". Тя е на 17 години, 11-класничка във Финансово - стопанска гимназия "Васил Левски" - Добрич.

Хората са създадени да се обичат, а предметите да се използват

Хората са създадени да се обичат, а предметите да се използват

Какъв си? Правил ли си добро? Умен ли си? Обичаш ли хората или изпитваш по-голяма любов към материалното? Ако се замислиш по тези въпроси, в съзнанието ти ще се появят доста отговори.



За жалост така е устроен светът, че загубата на даден предмет може да ни подлуди. Когато ние изгубим дадено нещо (било то скъп часовник или пръстен), започваме да се ядосваме. Не се замисляме, че това са неща, които можем да закупим отново. Това е нещо материално и не е толкова важно за нас. Знам, че тези примери са прости и в живота понякога губим по-стойностни неща. Истината е обаче, че няма как да загубим нещо, защото не притежаваме нищо. Често се привързваме към дадени хора, животни, дори и предмети. Когато ние се привържем към даден предмет или човек, започваме да го смятаме за собственост и страдаме за най-малкото нещо, което е свързано с него. Съвсем нормално е да се привързваме към дадени хора, било то семейството или добрите приятели. Те са част от живота ни и ние ги обичаме,  но донякъде това не е хубаво, защото рано или късно всеки може да се отдалечи от нас и вече да не е в обкръжението ни, но ние се свързваме със сърцето си, а никой не може да заповядва на вътрешното си аз. 

Лошото е обаче, че все повече хора започнаха да се привързват към предметите. Едни към колата си, други към апартамента си, а трети към дрехите. Нормално е да харесваш този вид неща, но е абсурдно да се вманиачаваш в тях и дори да ги обичаш. Материалното се превърна в това, което се гледа най-напред в един човек. Хората могат да си направят изводи за даден човек като видят колата, дрехите и разгладат апартамента му. Ако всичко е лъскаво и модерно означава, че човекът е перфектен.

Радвам се обаче, че има неща, които все още не можем да си купим от пазара – ум, интелект и добро сърце.

Това са качества, които са много по-скъпоценни от всякакви други луксозни предмети. Един лъскав вид не може да ни направи умни или добри. Според мен точно тези малки качества определят какъв си. Това са неща, които притежаваш или не. Тук е моментът да спомена една поговорка, която е доста подходяща – „По дрехите посрещат, по ума изпращат.”

Материалните неща са създадени за използване, а хората за обичане. Страхувам се от мисълта, че може би хората започнаха да се използват, а предметите да се обичат. Понякога хората се използват с цел получаването на нещо материално. Това е плашещо, но същевременно е самата истина.

Хората са създадени да се обичат, а предметите да се използват. Истината е, че предметите се обичат, а хората се използват!„ – 2pac