Няколко стъпки за по-здравословно хранене

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от на Анна-Александра Богдева.

Няколко стъпки за по-здравословно хранене

Все повече хора в съвременното общество се борят със здравословни проблеми от различно естество, свързани с наднорменото тегло. В САЩ всеки втори човек има някаква форма на диабет, а у по данни на Националния център по обществено здраве и анализи  има голям ръст на хората със затлъстяване и наднормено тегло. Особено отчетливи са цифрите при подрастващите. Повече от 18 процента от българските деца са с наднормено тегло, а 22 на сто от тях са със затлъстяване. Това се дължи на липсата на физическо натоварване, на ежедневния им ритъм, свързан с твърде много отделено време пред телевизора или компютъра и най-вече с много нездравословна диета. Това важи естествено и за възрастните, които дори да имат информация кое им вреди продължават да го правят и отказват да поемат отговорност за собственото си здраве и това на семейството.
 В тази статия ще препоръчам няколко прости стъпки, които биха помогнали в борбата с килограмите и влошеното здраве.

1.    Изключете от менюто си белия хляб, паста и ориз. Те се усвояват бързо от организма, вдигат кръвната захар, а не са богати на витамини и менерали. Заменете ги с пълнозърнеста паста, хляб, по възможност приготвен не с мая, а с квас или сода и кафяв ориз.

2.    Хранете се по-обилно през деня и избягвайте да се храните след 7-8 часа вечерта. Това позволява на организма ви да усвои по-добре хранителните вещества. Вечер той е неспособен на това, защото жизнените функции намаляват, а след 8 часа степента на усвояване на храната спада под 40 процента.  Ако се храните няколко пъти през деня по-малко също е добър вариант, защото по-този начин забързвате метаболизма си.

3.    Изключете от менюто си пържените, бързи, високо рафинираните и сладки храни. Освен, че са много вредни вещества, те не оставят за дълго чувство за ситост, разтягат стомаха, пълни са с консерванти, захар и сол.

4.    Червено место яжте веднъж седмично, по възможност на тънко нарязано филе. Заместете го с пилешко, риба, пуешко. При избор на вегетарианска диета можете да включите повече бобови растения и ядки.

5.    Хранете се бавно и дъвчете много добре. Ако сдъвквате добре храната си от по-малко количество ще придобиете чувство на ситост, защото механичните движения се отделят повече ензими в слюнката, които спомагат за бързото разграждане  и усвояване на храната.


6.    Приемайте много вода през деня. Тази препоръка дори няма нужда от аргументация. Нормалният прием на вода е между 2 и 3 литра на ден, но много малко хора спазват тази здравословна практика. Важно е да се пие вода, защото тя забързва метаболизма, хидратира организма, спомагайки за неговото прочистване от токсини и т.н.

7.    Нека 70 процента от дневното ви меню бъде сурова храна – основно зеленчуци и плодове, накиснати предварително семена и ядки, кълнове. Те са богати на витамини, минерали, ензими. Ако ядете предимно сготвена храна, това повишава киселинността на организма ви, а при една предимно сурова диета се случва обратното – той се алкализира. Много по-трудно е да протече инфекция, да се почувства физическа умора, всички процеси в организма протичат със значително по-бързи темпове.

8.    Движете се. Спортувайте при всяка възможност. Сутрин за 10 минути след ставане, ходете и се прибирайте от работа пеша, променяйте позициите на тялото си, ако работата ви е свързана с дълъг престой на едно място. Ако решите, винаги можете да отделите време за спортуване, а по този начин давате пример и на своите деца.