Лечебното гладуване

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от на Анна-Александра Богдева.

Лечебното гладуване

Често сме свикнали да приемаме  лекарство за всеки, дори минимален, здравословен проблем като настинка, грип и други. Това не винаги се отразява добре на цялостното ни здравословно състояние, защото  медикаментите трудно се разграждат от организма, често смущават функциите на бъбреците и черния дроб, както и на други системи и в крайна сметка, дори довели до бърз моментен резултат, имат дългосрочни негативни въздействия. Много от здравословните проблеми можем да решим с природни билкови лекове, различни хранителни режими и детоксикации, както и с гладуване.


Лечебното гладуване е познато отдавна като метод. Въздържанието от храна е стимул за организма да включи своите самооздравителни и възстановителни способности. Гладуването води до активизиране на дейността на всички отделителни органи, на нервната и имунната системи. То се превръща в необходимо прочистване на организма от натрупването на токсини, следствие на хроничната интоксикация от хранителни, битови и други източници. Понякога, за да се избави от тези отрови организмът има нужда от помощ. Въпросните натрупани токсини често се отлагат в различни депа като периферните или мастни тъкани, в един момент капацитетът на тези депа се изчерпва и това води до хронични здравословни проблеми. Според някои хипотези всички възрастови заболявания са следствие на хронична интоксикация, свързана със съвременния начин на живот, със стрес, с понижаване на качеството на храната, водата и въздуха. Други хипотези  отричат гладуването като естествен лечебен метод, което като се замислим  лесно би могло да се отхвърли – всички животни използват гладуването като лечебен метод. Малките деца, които все още не са изгубили този рефлекс също отказват храна. Грешно е да смятаме, че възстановяването на организма от болест или травма трябва да е съпроводено от здрава и постоянна храна, приемана насила.
 
Можете да се опитате следващият път когато усетите, че се разболявате просто да почивате и да прекарате един ден без да се храните, като приемате само вода /2-3 литра/. Трябва да сте спокойни, че при лечебното гладуване тялото преминава на т.нар. ендогенно или вътрешно хранене, т.е. организмът реално не гладува, но и не използва ценна енергия, микроелементи и ензими, необходими за оздравяването. Важно е и по какъв начин излизате от самото гладуване. Процесът на захранване трябва да е пропорционален на продължителността на гладуването. Трябва постепенно да се премине от течна към твърда храна, плодовете и зеленчуците може да са първоначално настъргани и нарязани или пасирани, а после цели. Постепенно можете да включите останалите продукти от ежедневното си меню, като се стараете да не се връщате към нездравословни навици като преяждането, консумирането на големи количества сол, захар, пържено и други.

Не във всички случаи гладуването е препоръчително и поради тази причина трябва или да бъде по-кратко или да бъде консултирано с лекар.

Анна-Александра Богдева