Домашни препарати – да опазим семейството си и околната среда

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от Анна-Александра Богдева. Тя се занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ни предлaга статии, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, споделя свои мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции.


Домашни препарати – да опазим семейството си и околната среда

Не се  замисляме колко токсични са всъщност почистващите препарати за дома, които използваме. Прахът за пране, почистващите средства за баня, под, дърво или друг материал съдържат неорганични,  замърсяващи и вредни за околната среда агенти. Можем да направим нещо, за да подобрим състоянието на природата като изпълним следващите рецепти за прости и безопасни почистващи препарати и дезинфектанти. Друго преимущество на тези домашни средства е това, че ще спестите пари, защото те са ефективни, лесно и бързо изпълними.



Най-добре ще е да смесите съставките в бутилка с дифузер.

Препарат №1 може да се използва за плотове, подове, стени, килими и други повърхности. Съставките са следните:
1.    ¼ чаша бял дестилиран оцет
2.    ½ чаена лъжичка течен сапун /най-добре да ползвате за рецептите закупен от био магазин течен сапун с биоразградими съставки./
3.    ¾ чаена чаша топла вода
4.    За приятен мирис можете да добавите няколко капки етерично масло от портокал, грейпфрут или лимон.
Съставките се смесват добре в бутилка с дифузер.

Препарат № 2 Абразивен апарат със сода
1.    4  суп. лъжици сода за хляб в 1 литър топла вода.
Съставките се смесват добре в бутилка.

Препарат №3 Почистващ препарат с аромат, подходящ за почистване на прозорци, кухненски повърхности, бани.
Често подценяваме силата на обикновения спирт, а той всъщност е изключително ефикасен. Също толкова добър е дестилираният бял оцет.
1.    1 л. топла вода
2.    ¼ чаша дестилиран бял оцет или медицински спирт
3.    2 супени лъжици лимонов сок или няколко капки етерично масло от цитросов плод или каквото ви харесва.

Препарат № 4 Домашна белина
Можете да използвате някой от следните варианти, като добавяте смесите към цикъла наизплакване на пералнята.
1.    ½ чаена чаша трипроцентов разтвор на водороден  пероксид /кислородна вода/ - добавя се към цикъла на изплакване на пералнята
2.    ½ чаша сода, когато перете с топла или гореща вода
3.    ½ лимонов сок към цикъла на изплакване на пералнята

Препарат № 5 Почистване на тоалетна
За почистване на силно замърсени повърхности и добра дезинфекция ефективна е следната рецепта. Изсипете  ¼ чаша  бял дестилиран оцет в тоалетната, след това поръсете обилно със сода за хляб и оставете да се накисне 10 минути. Химическата реакция, която се получава между двете съставки  неутрализира всички живи патогенни микроорганизми и премахва замърсяванията.
За да дезинфекцирате дъската на тоалетната можете да използвате препарат № 3 или да смесите етерично масло от чаено дърво с две чаени чаши топла вода.

Анна-Александра Богдева