Таласотерапия - лечебните свойства на морската вода

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от Анна-Александра Богдева. Тя се занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ни предлaга статии, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, споделя свои мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции.

Таласотерапия - лечебните свойства на морската вода

Таласотерапията е метод за лечение на различни болести, познат от древността. Произходът на думата е от гръцки „таласос“, което значи море и „терапия“ - грижа. Още Хипократ описва подробно благоприятното и оздравително действие на морската вода върху кожни проблеми и заболявания при рибарите. През 1897 г. ученият Рене Кинтон демонстрира, че белите кръвни телца продължават да живеят извън човешкото тяло, когато са поставени  в морска вода. Терминът е въведен от френския лекар Ла Бонардиер през 1895.



С развитието си таласотерапията ни помага да разберем въздействието на множество микроорганизми, минерали и газове като кислород, азот и хелий, разтворени в морската вода.

При всички видове таласотерапия се използва морска вода, взета от известно разстояние от брега и на дълбочина около 6 метра. Морската вода се загрява до 33 градуса и се налива във вана за лечебни процедури. Тя е изключително полезна по няколко причини. На първо място е богата на минерали, микроелементи и микрооганизми. Водораслите, съдържат соли, белтъчини, витамини и минерали, като магнезий, силиций, йод, мед и желязо. Те благоприятстват за извеждане на токсините от тялото. При къпана в солена вода или навлизането на морска сол в организма възниква осмоза – тъй като концентрацията на солите по повърхността на кожата е по-висока отколкото в течността на тъканите, започва процес на изравняване на солите. Част от тъканната течност излиза навън, като същевременно се всмукват навътре минерални вещества. Поради осмозата солената морска вода е подходяща за лекуване на алергични реакции, кожни заболявания – екзема и псориазис, ревматизъм, нарушения на кръвообръщението.

Често напрегнатото ежедневия или други външни обстоятелства не ни позволяват да посещаваме специализирани центрове за таласотерапия и дори морския бряг. Подобна терапия можем да си направим и в домашни условия като използваме морска сол и водорасли. За вана са необходими около 500 грама морска сол, разтворени във пълна вана с вода на температура около 34 градуса. Ваната може да продължи 30-40 минути. Към нея можете да добавите и водорасли. Те обикновено се продават на капсули или прах за вътрешен прием и под формата на козметични продукти.

Морската сол може да се приема и по други начини. Освен чрез вани, при които тя навлиза през кожата, можем да използваме лечебните й средства и като я приемаме вътрешно. Впръскването на солен разтвор в носа прочиства добре при простудни заболявания или просто за почистване на кухината. Тампон с морска сол във вода може да спре кръвотечение от носа, защото сместа свива кръвоносните съдове.

Освен изброените предимства и положителни въздействия на морската сол тя е известна и с противостресовите и антиспазматичните си свойства. Тя стимулира вегетативната нервна система и подобрява обмяната на веществата, като едновременно с това освобождава организма от токсини и стимулира епифизната жлеза.

Анна-Александра Богдева