Домашно приготвена козметика – мехлеми и масажни масла

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от Анна-Александра Богдева. Тя се занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ни предлaга статии, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, споделя свои мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции.

Домашно приготвена козметика – мехлеми и масажни масла

Козметичните средства и лекарствените продукти за кожни проблеми съдържат голямо количество токсични химикали, който привидно спомагат за бързото регенериране на  кожата, но реално влошават нейния естествен баланс и защита. Можем да си направим сами органична, домашна козметика, която може също толкова ефективно да разреши проблема, като избегне вредните ефекти.

Магически мехлем
Домашния мехлем или крем е на практика универсален и може да помогне за ухапвания от насекоми, кожни проблеми, ожулвания, екземи, гъбички.
За неговото приготовление ни трябват следните съставки: 1 чаена чаша зехтин – екстравърджин, студено пресован зехтин, 3-4 супени лъжици кокосово масло (можете да използвате и какаово масло), 3 супени лъжици масло от бадем или кайсиеви ядки (добре e маслата да са студено пресовани, защото в тях са запазени повече от полезните им съставки), 3-4 супени лъжици масло от карите, 5-7 капки етерични масла от чаено дърво (можете да добавите и няколко капки етерични масла от лавандула, лайка или невен). Ако не можете да намерите етерични масла от невен, лайка, лавандула, можете да варите суха билка на водна баня за около два часа с посоченото количество зехтин. След това трябва да прецедите сместа и да добавите останалите масла, като най-накрая добавите етеричните. След като сместа стане хомогенна, можете да я изсипете в стъклени бурканчета. За запазването на качествата на мехлема е най-добре да се съхранява в съдове от тъмно стъкло в хладилника. Добавянето на 10 процента масло от жожоба към останалите етерични масла значително може да удължи срока на годност, като предпази от гранясване, забавяйки окисляването. Мехлемът е годен за използване повече от две години, ако се съхранява правилно. Продуктите можете да намерите в билкови аптеки, магазини за здравословно хранене, био магазини.


По сходен начин можете да си приготвяте и масажни масла или масла за лице.
Ето няколко примерни рецепти:
1. Зимна вечер - Стимулант за именната система. Смесвате 6-9 капки етерично масло от чаено дърво, 5-7 капки лавандулово масло, 7 капки масло от бергамонт, 4 капки масло от джинджифил. След като ги разбъркате добавяте  50 мл. базово масло (базовото масло е  растително масло, богато на много витамини като Е, А и други. Те се използват като разтворител за по-силно ароматните етерични масла или самостоятелно. Базовите масла силно хидратират и регенерират кожата. Една от основните разлики между етеричните и базовите масла е големината на техните молекули. Вторите притежават значително по-голям размер и могат лесно да проникнат в кожата. Базови масла са например – бадемовото масло, маслото от гроздови и кайсиеви семки, кокосовото масло, лешниковото и други.)
2. Приказка - Отпускащо масажно масло. 30 мл базово масло, 5 капки  етерично масло от лимон, 1-2 капки мента, 3 капки лайка или лавандула. (Основно правило при смесването на етерични масла и в ароматерапията е да не се комбинират повече от 5 различни аромата. При повече от 5 различни масла може да се получи непредвидима химична реакция, която от своя страна да предизвика алергична реакция или кожно раздразнение.) 
3. Смес за настинка - 4 капки масло от евкалипт, масло от лавандула – 3 капки, масло от розмарин 1-2 капки, масло от мента – 1 капка. Можете да смесите маслата в 30 мл. базово масло и да си направите масаж, можете да използвате за инхалация или да разтриете болезнените точки със сместа от етерични масла.
4. Смес за ревматични и артритни болки - Масло от хвойна - 4 капки, масло от евкалипт - 3 капки, масло от карамфил – 2 капки, масло от мащерка – 1 капка. Разбъркайте и нанесете с нежен масаж на болезнените места.

Анна-Александра Богдева