Сироп от бъз - за подсилване на имунната система

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от Анна-Александра Богдева. Тя се занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ни предлaга статии, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, споделя свои мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции.

Сироп от бъз - за подсилване на имунната система

Храстовидният бъз е ценна билка, която е силен стимулант на имунната система и антиоксидант. Съдържа биофлаваноиди, витамини, ценни минерали като калций, цинк, селен, желязо. Може да подобри кръвообращението и храносмилането. Приемането на бъз се препоръчва при нарушен имунитет, често повтарящи се инфекции на горните дихателни пътища, проблеми с храносмилателната система, гастрит, ентероколит, язва. Други полезни ефекти бъзът има върху метаболитни проблеми, нарушена работа на жлезите с вътрешна секреция и диабет. Минералният и химичен състав на плодчетата благоприятстват за деинтоксикация на организма при химио и лъчетерапия. Поради наличието на желязо, бъзът е полезен и за хора, страдащи от анемия.


Неговите свойства са описани от лечителя Петър Димков. Sambucus nigra, това е  неговото латинското наименование. Той цъфти с кичесто-жълто бяло съцветие през май-юни. Плодът е най-активната част на растението.

Димков разказва, че след като дълго наблюдавал природния свят установил, че преди голям преход например лястовичките няколко дни кълват само зрънцата на бъзака, а ранени животни го консумират като лекарство. Добитъкът често яде бъзак в края на лятото и началото на есента.

Зрънцата  на бъза се берат в края на август и септември, когато са тъмно лилави или синкави и леко сладки. Те трябва да са напълно узрели. Можете да познаете дали това е така по сладостта на самото плодче. Събирайте бъз от екологично чист район, далеч от замърсители. След като оберете кошничките, трябва да уроните плодчетата  в суха и чиста купа (използвайте вилица за изронването и ръкавици, защото бъзът оцветява кожата на ръцете при директен контакт). След като премерите съдържанието в купата пригответе съответното количество кафява захар или мед. В предварително приготвени стъклени буркани редувайте плодчета и захар/мед в съотношение 1:1,5. След две седмици се прецеждат и съдържанието се изсипва в чисти стъклени бутилки или буркани и се нареждат в хладилника. Сиропът се приема сутрин на гладно по една чаена лъжичка.

В аптечните мрежи се продава сироп от бъз и сироп от бъз в комбинация с ехинацея и прополис.

Има и друг метод за приемане на  плодчетата. След като се съберат съплодията се прибират на сухо и проветриво място. Всички плодчета трябва да са добре узрели. Когато са почти сухи се уронват и доизсушават. Схемата на прием е следната: първия ден се приема едно плодче сутрин на гладно. Всеки ден дозата са увеличава до достигане на 21. При положение, че действието е твърде силно се намалява дозата на прием.

Анна-Александра Богдева