Как да подсигурим на тялото нужния витамин К

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от Анна-Александра Богдева. Тя се занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ни предлaга статии, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, споделя свои мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции.

Как да подсигурим на тялото нужния витамин К

Витамин К е малко познат, но изключително важен за извършване на множество процеси в организма. Съсирването на кръвта и предотвратяването на редица болести зависят от наличието на определени количества в тялото. К е мастноразтворим и спомага за заздравяване на костите. Той е известен още като филохинон и се среща в два витамера /вида/  - К1 и К2. К1 се синтезира и от чревните микроорганизми.


Витамин К  не позволява на калция да се утаява под формата на плака в артериите, спомага за ограничаване на развитието на раковите клетки. Повечето хора приемат много малки дози от витамин К с ежедневната си диета. Това се дължи на минимизирания  прием на  сурови зеленолистни зеленчуци и плодове. За хората с високо кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми е много важно да приемат именно К, защото той не само стимулира важни биохимични процеси, но и спира натрупването на коронарната плака. Витаминът извлича калцият от кръвта и го „насочва“ към костите и зъбите. В противен случай при лош хранителен режим калцият се просмуква в меките тъкани и вътрешността на артериите, които се втвърдяват и нормалната им функция се ограничава. Повишеният прием на витамин К може значително да намали рискът от сърдечен удар и артеросклероза.

К2, форма на витамин К, се намира в някои соеви продукти. Други храни богати на К са босилек, магданоз, градински чай, коприва, спанак, листата на цвеклото, цикория. От плодовете най-много витамин К се съдържа в кивито, дряна, къпината и шипката. Съдържа се и в билките овчарска торбичка, теснолист живовлек, както и в боровите връхчета.

Нека разгледаме някои статистики. Къде се съдържа витамин К и как можем да си го набавим. Необходимите дози са различни в зависимост от възрастта и пола. За дете е препоръчително да се приемат около 30 микрограма, за дамите – 80-90, а за мъжете – 120. Това са относителни стойности. Някои специалисти препоръчват по-ниски дози, а други по-високи в зависимост от заболяването.

1. Зеле и листни зеленчуци
Необходимата дневна доза е 120 микрограма, а с купичка задушено къдраво зеле можете да си набавите над 1000 микрограма. Над 1030 микрограма съдържа същото количество спанак или листа от цвекло. Листата от ряпа съдържат над 850 микрограма.

2. Зеленчуци
100 грама краставици съдържат около 70-80 микрограма. Ако краставиците са кисели, съдържат около 77 микрограма. В същото количество аспержи има отново около 80 микрограма витамин К. Праз лукът съдържа над 210 микрограма за 100 грама.  Грахът, бамята, морските водорасли, доматите също са източник на  витамин К.

3. Плодове.
Добър източник на витамин К са сушените сини сливи, които съдържат 60-80 микрограма в 100 грама. Кивито, къпините, шипките също съдържат по-високи количества К. Тиквата и ягодите също са добър източник на К.

Анна-Александра Богдева