Кандидоза – как да се борим с гъбичните инфекции

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от Анна-Александра Богдева. Тя се занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ни предлaга статии, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, споделя свои мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции.

Кандидоза – как да се борим с гъбичните инфекции

Над 75 процента от жените са страдали или страдат от хронична кандидоза. Заболяването се причинява най-често от Candida Albicans, която има над 170 разновидности. Много от тях присъстват в организма като част от естествената микрофлора. Често гъбичните инфекции са провокирани от дълго употребяване на антибиотик, който не е придружен с пробиотици, прием на контрацептиви или други видове лекарствени препарати, потискащи имунната система. Свързани са с хронични заболявания като диабет, хипертония, както и със състояния като бременност, менопауза, дефицит на витамин С и витамини от групата В.



При подобен проблем можем да се опитаме да използваме методи на алтернативната медицина, преди да прибегнем до антимикотичните лекарства.
 
1. Променете диетата си – В продължение на 2 до 4 седмици избягвайте въглехидрати и особено прости въглехидрати като бял хляб, бях ориз, паста и т. н. Избягвайте захар във всякакви форми, дори мед в количество повече от чаена лъжица на ден. Избягвайте изкуствените подсладители, консерванти, пърженото и бързата храна.

2. Прочистване с гладуване и сокове – Можете да опитате тридневно или по-дълго гладуване или прочистване със смутита или плодови сокове. Детоксикацията се прави два дни преди и в деня на пълнолуние. Сутринта се изпива 10-15 гр. английска сол /1 суп. л./, разтворен в малка чаша с вода. Тя изтегля токсините към червата. След 30-45 минути можете да започнете с пиенето на сок. Сокът можете да приготвите от 2-3 лимона, 4-6 грейпфрута, 5-6 портокала, които се разреждат с литър и половина-два минерална или изворна вода. Сокът се разделя на порции през деня и процедурата се повтаря по възможност 3 дни. На четвъртия ден се прави захранване. Закусете с плодове, няколко часа по-късно хапнете салата, стафиди, за обяд  - салата,  кафяв ориз или зеленчукова супа и т. н. Към соковете можете да добавяте витамин С – 1-2 грама дневно. Ако имате непоносимост към цитрусови плодове можете да направите прочистването със сокове от други плодове - морков, целина, цвекло, ябълка.

3. Домашна туршия – Консумирайте домашна туршия, която съдържа млечна киселина. Тя се приема около 30 минути преди всяко ядене, за да не настъпи ферментация с другата храна и за да е по-ефективно действието й. Най-добре е да се спрете на кисело зеле – сок или салата.

4. Засилване на имунната система с ехинацея и прополис –  Засилете имунната система с ехинацея и прополис. В продължение на 1 месец три пъти дневно преди хранене пийте 30-40 капки спиртен разтвор  на прополис от 30 процента и ехинацея – 15-20 капки или 1 таблетка за 6 седмици.

5. Пробиотик - Приемайте по-голяма доза пробиотик. Това може да се случва както орално така и локално чрез глобули или гел. Можете да приемате и кисело мляко на гладно. То също съдържа високи дози полезни бактерии.

6. Вани с тетра, лайка и невен. Можете да облекчите симптомите локално като използвате седнала вана с запарка от тетра, лайка и невен. По една супена лъжица от билките се добавя във вряща вода и се запарва около 10 минути. След това се прецежда и се разрежда с по-хладка вода. Можете да добавите няколко капки масло от чаено дърво или сребърна вода. Ефективен е и мехлемът от прополис и невен.

Анна-Александра Богдева