Полезни рецепти за смути

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от Анна-Александра Богдева. Тя се занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ни предлaга статии, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, споделя свои мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции.

Полезни рецепти за смути

Смути - това не е просто поредна мода в хранителните диети, а полезно приготвена напитка, която едновременно ни засища, дава енергия и ни помага да сме по-здрави.



Какво всъщност е смутито? То представлява гъста напитка, най-често приготвена с пасатор или блендер, съдържаща предимно плодове, зеленчуков сок, ядково мляко, кисело мляко и други. Обиквоне смутито се състои от база – основен продукт - течност, плодове или зеленчуци и по желание лед. Разликата с шейковете или плодовите коктейли е, че в смутитата не присъстват консерванти, подсладители, сладолед. На практика то представлява пюрирани плодове или зеленчуци, разредени с ядково мляко, фреш, вода или друга база. Някои хора използват прясно или кисело мляко, но според мен това е в разрез с правилата на разделното хранене и настъпва ферментация в стомаха. Киселото мляко и изобщо млечните продукти е най-добре да се консумират отделно. Приготвената смес трябва да се консумира веднага, защото се окислява и променя вкусовите си качества.

Смутито съвсем спокойно може да замести закуската, ако го направим по-калорично, да ни освежи, ако добавим лед или да ни помогне да отслабнем.

В него могат да се добавят различни неща, като спирулина или хлорела на прах /водорасли, богати на витамини и минерали/, пробиотици на прах, семена /коноп, чия, сусам, сусамов или ленен тахан, ленени семена/, а също и подправки като какао, канела, джинджифил, ванилия и други. Ако решим да направим разтоварващ ден за своя организъм можем да консумираме само леки смутита и плодови сокове, без това да се отрази на ежедневния ни ритъм.

Ето няколко рецепти за смутита, които можете да си приготвяте през есенния сезон:

Есенно смути
1. 1 ч.ч. соево мляко /бадемово или друго ядково мляко, вода/
2. Един и половин банан, в зависимост от големината
3. 1 к.л. канела
4. Можете да добавите стевия на прах или папки, но бананът придава  достатъчно сладост на напитката
5. Половин ябълка
6. 1 ч.л. сусамов тахан

Това смути е калорично, може да замести закуската, да създаде чувство за ситост и съдържа много полезни витамини и минерали, необходими ни за активен ден.

Смути Тиква
1. 1 ч.ч. пюре от тиква
2. Половин сурова ябълка
3. 1 к.л. канела и щипка джинджифил на прах
4. 1 с.л. мед
5. 1 ч.ч. бадемово или друго ядково мляко, вода

Смути Райска ябълка
1. Две добре омекнали райски ябълки
2. Половин ч.ч. пюре от тиква
3. 1 к.л. канела
4. 1 ч.л. мед
5. Половин ч.ч. соево мляко

Смути Спанак
1. 1 купичка добре измит спанак
2. 1 или половин банан
3. 1 ч.ч. соево или ядково мляко
4. 1 ч.л. сусамов тахан
5. 1 ч.л. конопени семена

Анна-Александра Богдева