Микровълновите - скритият враг в кухнята

"Здрави и красиви" е рубрика, водена от Анна-Александра Богдева. Тя се занимава активно със здравословен начин на живот – здравословна кухня, физическа активност, билкарство. В своята рубрика Анна-Александра Богдева ни предлaга статии, свързани с аюрведична, вегетарианска, веганска и други видове здравословна кухня, споделя свои мисли, свързани със здравословния и устойчив начин на живот, с алтернативната медицина, домашна козметика, различни гледни точки относно нови социални и културни тенденции.

Микровълновите - скритият враг в кухнята

Пърси Спенсър е известен учен, автор на над 150 различни патента и сочен за един от големите откриватели на нашето време. През 1920 година той открива по-ефективен способ за производство на магнетронни радари. Той достига до идеята, че чрез тази технология субстанциите могат да се загряват бързо. През 1946 г. на пазара е пусната първата микровълнова печка, която не само, че има внушителни размери и тегло /1 м. на 1.2 м. и тегло 120 кг./, но и цена. След около 10 години производството  се увеличава, видът на печката се променя, а цената става достъпна за много домакини в САЩ и Европа.

С идеята да улеснят домакинската работа, да направят процеса на приготвяне на храна по-бърз, микровълновите печки се превръщат в хит на пазара. Дали обаче освен позитивите на технологията има и негативи, които влияят на нашето здраве?



Технологията на този вид уреди използва свойствата на магнитните вълни и на електрическата енергия и реално представлява радиация. Микровълните се генерират от магнетрон и излъчват към поставената субстанция като я затоплят неравномерно. Поради тази причина обикновено микровълновата затопля само външните слоеве, като променя самата структура на поставените вещества. Обикновено използваме микровълновата на пълна мощност с идеята да приготвим храната си по-бързо. Това води до по-засилено магнитно лъчение и респективно до по-негативно изменение на храната.

Ето някои изследвания и факти, които ни посочват вредните ефекти на микровълновата:
1. Dr. Hans Ulrich Hertel (1991 год.) заедно с учени от университета в Луизиана публикуват изследване, според което готвенето в микровълнова фурна е с много по-голям риск за здравето на човека, отколкото използването на обикновена готварска печка. Той твърди, че тези уреди денатурализират храната, като оказват канцерогенен ефект върху кръвоносната система на човека.
2. В своята книга "Ефекти от готвенето в микровълнова фурна върху здравето" д-р Лита Лий твърди, че от всяка микровълнова фурна изтича електромагнитно лъчение, което уврежда храната и преобразува вече готовите субстанции в опасни органични продукти.
3. Храни, подложени на лъчение губят 60-90% от енергичното си поле
4. Микровълните променят химичния състав на храната, което води до нефункционирането на лимфната система и дегенериране на способността на тялото да се защитава от патогени.
5. Микровълните изменят структурата на храните, дори когато храната се затопля за много кратко и водят до образуването на свободни радикали.
6. Затоплянето на храната в микровълновата печка понижава способността на тялото да използва витамините B-комплекс, витамин С, витамин Е и минералите.
7. Месото, приготвено в микровълнова фурна, съдържа Nitrosodienthanolamines, добре познат канцероген. Деградират и нуклео-протеините в месото.
8. Някои аминокиселини  в млякото и зърнените храни се превръщат в канцерогени.
9. Размразяването на замразени плодове в микровълнови фурни  превръща техните глюкозиди и галактозиди в частици, които съдържат канцерогенни съставки.
10. Дори облъчването на пресни плодове за малко време в микровълнова фурна превръща техните алкалоиди в канцерогени.
11. В растенията, особено в кореноплодите, се образуват канцерогенни свободни радикали при микровълново облъчване.

Анна-Александра Богдева