Хранителни отравяния

Със затопляне на времето започва сезона и на хранителните отравяния.
Една от основнинте причини за това е, че колкото по - висока е температурата, толкова по - висока е активността на микробите.

Хранителни отравяния
А продуктите, които предизвикват отравяне са или не добре съхранени, или с изтекъл срок на годност, или са консумирани с мръсни ръце - заразени с бактерии.

Ако сте изяли нещо негодно, и до 2 часа получите сиптоми като: главоболие, „свиване” на корема, повръщане, диария Ви съветваме незабавно да се обърнете към лекар.

Ако симптомите не са силно изразени, или се налага да се изчака лекаря, може да опитайте да неутрализирате токсините като:
- Поглъщате по 3 до 5 грама медицински въглен, на всеки 15 минути, в продължение на час.
- Ако сте успели да предизвикате повръщане трябва на всеки 2-3 минути да приемате преварена топла вода.
Това се прави с цел да се избегне обезводняването.

Независимо каква е причината за хранително отравяне, лекарите препоръчват, болния да остане на легло 2-3 дни и да направи прочистване на организма, като количеството на приетата вода трябва да е 2-3 литра.

Термини:

Салмонела – вид хранително отравяне. Причинител - яйца, мляко, риба, оставени на открито в горещо време или обработени неправилно, несъобразени с хигиенните норми.

Стафилококово отравяне - остро хранително отравяне, предизвикано от консумацията на контаминирани със стафилококи хранителни продукти.

Буризъм – много рядко, но особено опасно отравяне.Получава се от зеленчукови или месни консерви правени в домашни условя. Симптомите са виене на свят, затруднено дишане, нарушен говор.