Какво е колеж?

Какво е общото между висшето образование и живота ще ни каже в новата си статия в рубриката "Гласът на младежта" Златина Стефанова. Тя е от Добрич, на 19 години, студентка по "Финанси" в Икономически университет - Варна.

Какво е колеж?

Какво е колеж?

Какво е колеж? Задай този въпрос на няколко човека и забележи какво ще ти отговорят. Сега се чудиш какъв е смисълът да правиш това, нали? Всички знаят какво е колеж, нали така? Това е място, където отиваш да добиеш нови знания и диплома, с която да си намериш престижна работа. И между другото, просто така намираш добри приятели и изживяваш незабравими моменти. Това ще ти отговорят повечето хора, а дори може би и всички от тях. Да, това е логичното обяснение за колеж, но аз имам и друго мнение, което някой от вас ще нарекат нелогично. Защо да ме интересува мнението на другите, след като ми е нужен само един човек, който да ме разбере.


Най-трудният колеж, в който всички са приети е животът.

Колеж, в който взимаш дипломата си преди да умреш, защото може би тогава си станал достатъчно мъдър. А може да стане така, че никога да не я получиш. Но има едно нещо и то е, че никой не може да получи кетапа си по-рано. Никой не е достатъчно умен, мъдър и добрър за тази титла. Всеки учи по нещо ново всеки ден. Всеки изживява нови неща, които го правят по-мъдър. Всеки понякога е лош – към себе си или околните. Изпитите в този колеж са нашите преживявание. Има ли нужда да казвам, че става дума за трудните? Хубавите неща, които ни се случват са шестицата, която получаваме в книжките си от колежът наречен „Живот“.

Нека първо да разгледаме трудните неща, които често срещаме. Всеки от нас е бил в такава ситуация, а някой дори попадат постоянно. В такива моменти започваме да си мислим, че сме най-нещастните хора и само се оплакваме. Стараем се да не ни се случва нищо лошо, но след определено време отново ни налита някаква бъркотия. И това се повтаря отново и отново. Един ден просто ни писва и сме на крачка да се предадем. Ако си в такава ситуация, спри преди да направиш тази стъпка и се замисли. Няма как да спрем да попадаме в трудности, колкото и да се молим и опитваме. Все едно да нямаш изпити в колежа. Не се опитвай да премахнеш страданието, а се научи да се справяш с него. Когато  го преодолееш, не го забравяй, а си вземи поука. Старай се никога повече да не попадаш в подобно състояние, защото един път вече си се опарил и знаеш колко болезнено е. Не се учудвай, ако правиш всички тези неща и отново пред теб стои един и същи проблем. Това е знак, че не си научил достатъчно хубаво урока си. Точно както в университета. Учиш много за някой изпит, а накрая те остават на поправка. Започваш да се чудиш къде е причината и се сещаш, че не си научил най-важното нещо. Когато го направиш, ти вземаш поправката си. Същото е когато имаме проблем в живота и не сме разбрали най-важното. Запомни, че всяко нещо се случва с определена причина. Ако сега си тъжен, ядосан, щастлив, късметлия – всичко това е поради някаква цел на живота.

Без значение е какъв е бил твоя успех в колежа, ако не си научил най-важното – да живееш истински и да оценяш всеки ден!