Противоположност

"Противоположност" е новата статия на Златина Стефанова в рубриката й "Гласът на младежта". Авторката е на 21 години, от Добрич, студентка в ИУ - Варна.

Противоположност

Противоположност



Снегът си има топлина. За нас това е разтапяне на снежната покривка. За природата е урок, че нищо не е вечно. Едно топло докосване може да разтопи и най-големите ледове. Облаците, пълни с дъжд, си имат слънце. Ние, хората, казваме, че вали, но за природата това са сълзи. Ако облаците си нямат слънце – кой ще ги успокои, когато плачат? Слънцето си има луна. Хората наричат това ден и нощ. За природата е несподелена любов. Ако слънцето си няма луна – как щеше да разбере колко силно може да обича? Северът си има юг. За нас това са географски посоки. За природата е красотата на различията. Ако северът си няма юг – как щеше да разбере, че животът може да бъде по-топъл?

Всяко едно нещо си има противоположност, за да има хармония. Не само в природата е така. В живота ни е по същия начин. Грешните стъпки носят правилен урок в себе си. Ако не ги беше направил – как щеше да видиш верния път? Неуспехът поражда мотивация. Ако не си се провалял – как би разбрал колко силно можеш да се бориш? Днешното нещастие носи в себе си утрешно щастие. Ако не си страдал днес, как ще оцениш радостта си утре? Помни, че ако в този момент имаш трудности - ти си купуваш хубави моменти. Нищо не е безплатно на този свят. Нематериалните неща са много по-скъпи, защото се купуват с парченца от душата. Ако искаме нещо, трябва да сме готови да изтърпим неговата противоположност. Това е част от сделката.

Всичко е въпрос на гледна точка. Ако гледаме надолу, ще виждаме калта, която е останала след бурята. Погледнем ли нагоре, ще забележим, че е изгряла дъга след дъжда.